utorak, 24. prosinca 2013.

Tvoja lijeva noga je Božić, a desna Nova godina, e zato svratit ću između praznika!


Hrvati su rekorderi po slanju SMS poruka za Božić i Novu godinu, pa iako je broj čestitki slanih preko pošte pao, tu su i virtualne čestitke, pa pogledajmo (i pročitajmo) neke:

Dok zadnji badnjak gori,slušaj srce što ti zbori: Blagostanje, mir i dobrota nek te prate cijelog života.

Samo otvoren um prima mudrost,samo otvorene ruke primaju darove,samo otvoreno srce prima ljubav i samo najdraže osobe primaju ovo poruku! Sretan Božić!

Nek ti miris božićnog drvca unese radost u ove dane,
ja ti želim od sveg srca čestit Božić i božićne blagdane!!!

Gle,poletješe anđeli
poput ptica,
dotakoše osmijeh
tvoga lica.
Neka i tebi
prenesu poruku
na krilima bijelim:
da ti puno sreće i
miran Božić želim!

Koliko iglica ima bor,
koliko prozora ima dvor,
koliko zvijezda nebom šeće,
toliko ljubavi i sreće
nek vam donese Badnje veče!


Obavještavam sve voljene prijatelje koji su mi poslali čestitku za 2013, da mi se želje nisu ispunile i molim vas da mi za 2014 pošaljete keš!

Pazi, 2014. je na vratima. Stoga ne zaboravi – život je kratak, krši pravila, brzo opraštaj, voli iskreno, smij se nekontrolirano i nikad ne požali za nečim što te nasmijalo. Sretna Nova

Poslala sam svoje dobre želje vjetru. Kada osjetiš vjetar u kosi ili na obrazima, znaj da sam to ja i želim ti sve najbolje u novoj godini!


Robert Pattinson, Kristen Stewart, Taylor Lautner, Lady Gaga, Rihanna, Zac Efron i ja... sve ove zvijezde žele ti najbolju novu godinu ikad!

Primi moj dar ljubavi omotan u iskrenost, ukrašen osmijehom i zapečaćen blagoslovima.

Moj savjet za 2014.? Možda ćeš imati loš dan ili loš mjesec. Ali u godini je 365 dana, 365 prilika da imaš najbolji dan ikad. Stoga iskoristi tu priliku. I znaj da ti osmijeh odlično pristaje. Sretna nova.


Umjesto da slavim, pijem i plešem, ja kucam novogodišnji sms tebi i počinjem da se živciram. Sretna Nova Godina!

NOVA GODINA JE OTKAZANA TVOJOM KRIVICOM!!! Rekla si Djeda Mrazu da si ove godine imala savršen seksualni život i on je umro od smijeha.


Puno, puno zdravlja, ljubavi,
zajebancije, uzajamne tolerancije
dobre financije, sex bez reklamacije
i što manje sekiracije!!!

Ako budeš vidjela čovjeka u crvenom kako te trpa u vreću – nemoj se uplašiti. To samo Djed Mraz ispunjava moju Novogodišnju želju!

Ja ti želim samo zdravlje i sreću, jer sve ostalo možeš kupiti kod Kineza!!

Budi uvijek u ratu sa svojim porocima, a u miru sa svojim susjedima i bit ćeš bolji čovek u Novoj.

petak, 20. prosinca 2013.

Nemojte izgubiti svaku nadu vi koji ulazite ( u 2014. godinu)

Približava nam se Božić, uz Uskrs najveći kršćanski blagdan. Zadnjih godina o Božiću prvenstveno govorimo da je to vrijeme darivanja, pa tek na drugom mjestu se spominje da je to obiteljski praznik. Kapitalizam i komercijalizacija su učinili svoje. No bez obzira na redoslijed, i bez obzira jeste li kršćanin ili niste, Božić ima svoj poseban duh i svoju očaravajuću atmosferu.
Iako mnogi znanstvenici tvrde da se Isus zapravo rodio u lipnju, zašto je baš datum 25.12. uzet kao Isusov rođendan?

U prvim su stoljećima kršćani taj datumi slavili i kao početak nove godine i taj se običaj zadržao sve do 1691. kada je Crkva prihvatila 1. siječnja kao Novu godinu. Datum Isusova rođenja izabran je proizvoljno. 25. 12. se kao Isusov rođendan počeo slaviti negdje u 4. st. n.e., a taj datum je izabran da bi se potisnuo poganski običaj slavljenja rođenja "nepobjedivog" Sunca.

Najpoznatije rimske zimske svetkovine bile su Saturnalije (Saturnalia), vrijeme opuštanja, gozbe, razveseljavanja i odmor od formalnih pravila. Običaj je bio da se daruju maleni darovi (Saturnalia i Sigillaricia), najčešće lutke za djecu i svijeće za odrasle. Posao se odgađao, a slavili su i robovi. Pilo se, kockalo i pjevalo, a česta je bila i javna golotinja. Saturnalije su slavile boga Saturna (pandan Kronu iz grčke mitologije) te su počinjale 17. prosinca, a duljina svetkovina s vremenom se povećala do 24. prosinca, a u carsko je vrijeme skraćena na pet dana. Tako su Saturnalije počinjale tri dana prije solsticija, i trajale još tri dana nakon solsticija. 25. prosinca Rimljani su slavili Dies natalis Solis Invicti ili "rođendan nepobjedivog Sunca". Naziv Sol Invictus dopuštao je slavljenje nekoliko božanstava povezanih sa Suncem. Crkva je željeći potisnuti taj poganski blagdan tada počela slaviti rođenje Isusa Krista koji je Božansko Sunce s visine (postoje dokazi da je to počelo 336. godine).

Hrvatska riječ Božić zapravo je umanjenica riječi Bog, a potom je preuzeta kao naziv blagdana te označava da se na taj dan rodio mali Bog − Isus.
U anglosaksonskim jezicima, etimologija seže do riječi geol od koje je derivirana današnja engleska riječ Yule. Engleska riječ Christmas skraćenica je od sintagme Christ's mass (Kristova misa), a potječe od srednjoengleskog Christemasse i staroengleskog mæsse. Drugi etimolozi vjeruju da je to posuđenica od egipatske složeniceKhristos-Mas (Kristovo rođenje).
U ostalim se jezicima naziv Božića veže uz riječi koje opisuju rođenje - u španjolskom - navidad, portugalskom - natal i francuskom - Noël. U njemačkom jeziku Weihnachten znači "blagoslovljena, sveta, štovana noć".
Utjecajem engleskog jezika proširila se i skraćenica xmas. U starim grčkim inačicama Novog zavjeta, grčko slovo hi (χ) prvo je slovo imena Krist (Χριστός). Od sredine 16. stoljeća slično se latiničko slovo X koristilo za skraćenicu riječi Krist.
Iz sveg tog proizlazi da je najstariji i najoriginalniji kršćanski blagdan Uskrs. No vratimo se Božiću.
Rekao sam da u vrijeme neposredno pred Božić i na sam Božić vlada posebno ozračje, bez obzira na neimaštinu, teško socijalno stanje, nepovoljne financije, pa čak bili vjernik ili ne, ljude ipak hvata neki osjećaj nade i pozitive.
I u tom božićnom duhu, danas sam dobio izrazito pozitivne i lijepe vijesti. Nisu još 100% sigurne (ja sam nevjerni Toma pa ne vjerujem dok ne vidim crno na bijelo), ali apsolutno su unijele svijetlost u moj život i nadu u bolju budućnost.
Zato i ova poruka svima vama: Nemojte izgubiti svaku nadu vi koji ulazite ( u 2014. godinu)!
srijeda, 18. prosinca 2013.

Novi kolektivni ugovor

Na internet je procurila nova verzija kolektivnog ugovora, pa je prenosimo u cijelosti:

1. BOLOVANJA
Više se ne prihvaća "Potvrda o privremenoj nesposobnosti za rad" kao dokaz bolesti. Ako možete stići do doktora, možete stići i na posao.

2. OPERACIJE
Operacije su strogo zabranjene. Dok ste zaposleni u firmi, potrebni su vam svi vaši organi. Ne smijete sebi dopustiti da vam neki od njih bude operativno odstranjen. Zaposlili smo vas cijelog, zato će se svaki operativni zahvat na vašem tijelu tretirati kao gruba povreda radne discipline.

3. PRAZNICI

Svaki zaposleni dobit će rješenje o korištenju 104 praznika godišnje. To su sve subote i nedelje.

4. SMRT ČLANA BLIŽE PORODICE
To nije izgovor da izostanete s posla. Mrtvom rođaku ionako više ne možete pomoći, zato je sav vaš trud uzaludan. U rijetkim slučajevima kada je vaša prisutnost na pogrebu neizostavno potrebna, treba održavanje pogrebnih ceremonija dogovoriti kasno poslijepodne kako to ne bi utjecalo na vašu prisutnost na poslu.

5. SMRT ZAPOSLENOG
Smrt zaposlenog je prihvatljiva kao opravdanje za izostanak sa radnog mjesta, ali
uz uvjet da je o tome prethodno izvješten poslodavac - najmanje 14 dana prije
nastupa događaja, kako biste u tom razdoblju mogli da pripremite svog nasljednika za
preuzimanje poslova koji su u tijeku.

6. UPOTREBA WC-a
Ustanovljeno je da se zaposleni previše vremena zadržavaju u WC-u. Ubuduće će
Uprava prirediti raspored korištenja toaletnih prostora po abecednom redu. Na primjer:
- Svi zaposleni sa prezimenom na A obavljaju svoje potrebe u toaletu u vremenu od
8:00 do 8:20.. Svi zaposleni kojima prezime počinje slovom B obavljaju svoje potrebe od 8:20 do 8:40 i tako redom...
- Ako u određenom razdoblju ne obavite svoje potrebe u toaletu, morat ćete pričekati slijedeći dan kad opet budete na redu. Osim toga, novom uredbom vrijeme korištenja ograničeno je na 3 minuta. Po isteku tog vremena oglasit će se alarm, automatski će nestati toaletni papir, a vrata WC-a će se otvoriti.

7. ODMOR ZA RUČAK ILI UŽINU
Mršavim ljudima pripada sat vremena za ručak jer moraju da jedu više da bi izgledali zdravi. Ljudima normalne težine pripada 30 min odmora, tako da uspiju da održe težinu. Debeli imaju samo 5 minuta vremena, da pojedu pilulu za mršavljenje i popiju čašu dijetetskog napitka.

8. PRAVILA OBLAČENJA NA RADNOM MESTU
Preporučljivo je da se oblačite primjereno svojim prihodima. Ukoliko postane upadljivo da nosite skupu odjeću, poslodavac će iz toga zaključiti da vam je imovinsko stanje solidno i da vam za rad ne treba plaća.

9. PRIJELAZNE ODREDBE
Svaki zaposleni je moralno obvezan prema svojem poduzeću. Dužnost poslodavca je da vam ugodi i da vam omogući da se dobro osjećate na radnom mjestu, stoga o svim pitanjima, komentarima, problemima, pritužbama, ljutnjama, uznemirenosti ili prijedlozima u vezi sa ovim Kolektivnim ugovorom treba izvjestiti drugog poslodavca koji je vezan istim Ugovorom.

Ove odredbe stupaju na snagu čim ih pročitate.

utorak, 17. prosinca 2013.

Kako dolazi do raskola u strankamaZnate li kako je teško doći do posla?
Ako ste među 359.878 ljudi koliko ih je ovog trenutka prijavljeno na Zavodu za zapošljavanje, onda znate, ili ako ste član obitelji u kojoj je netko nezaposlen, i onda znate, ili ako ste na nekoj funkciji u nekoj stranci, i onda isto znate! E sad za ovu zadnju kategoriju, stranački funkcioneri koji znaju koliko je teško naći posao, pojedinom čitaocu nije jasno kako i oni to znaju, no doći ćemo do objašnjenja u ovom postu čistom logikom.

Ja sam časno nezaposlena osoba, član ove brojke 359878, dobio sam otkaz uvjetovan zdravstvenim razlozima, jer zbog svog zdravstvenog stanja zaista nisam više u stanju obavljati posao koji sam radio, i sa svojim bivšim poslodavcima sam se razišao u dobrom odnosu. Moja liječnica mi je prekinula bolovanje, ona kaže da nema više osnove na kojoj bi me mogla držati na bolovanju, ja kažem da mi je prekinula bolovanje da dobije bonus za svakog onog kojeg skine s državne blagajne, jer ima ih koji su na bolovanju i duže od mene i zbog manje stvari od mene. Činjenica je da se i specijalisti slažu da je ne mogu više raditi svoj dosadašnji posao, samo što specijalisti više nemaju pravo odlučivati o bolovanju, nego samo osobni liječnici.
Zahtjev za invalidskom mirovinom je, naravno, odbijen, to smo svi znali i prije nego je došla odbijenica, jer država nema para. I sad, ja ne zamjeram Mrsiću što me ne pušta u invalidsku mirovinu, jer ruku na srce, ima poslova koje ja još mogu raditi, samo što Mrsić nije omogućio da se ja mogu zaposliti na takvim poslovima.

U pedesetoj sam godini, ali na žalost nemam i navršenih 50 godina, pa nemam pravo na poticaj za zapošljavanje. I sad recite vi meni, kraj tolike nezaposlenosti, tko će zaposliti jednog 49-godišnjaka koji traži posao koji NIJE u njegovoj struci, koji želi raditi sve, ali na žalost da u to SVE ne bude uključen  teži fizički rad, da na tom radnom mjestu nema puno stepenica po kojima bih pod radnim vremenom trebao puno puta silaziti i  uspinjati se, da po ljeti ne budem izložen predugo jakom suncu, da po zimi ne udišem duže vrijeme oštar hladni zrak jer je to opasno po moje zdravlje? Ma ono, navala ponuda za zapošljavanje, svi su samo mene čekali!

I sad napišem ja životopis, i nabrojim što mogu raditi:
tajnik, trgovački putnik, prodavač, skladištar, administrator, portir, dostavljač, unos podataka,
ali nemam "papire" za to, iako sam kao voditelj poslovanja obavljao administracijske poslove, iako sam svaki dan okružem MS office-om, iako sam napravio i nekoliko jednostavnijih web stranica, iako marketing na socijalnim mrežama imam u malom prstu, iako govorim odlično njemački i dobro engleski, i imam B kategoriju, iako ...
Ima još tih iako, ali dobro dođe onima koji zapošljavaju da me lako odbiju jer nemam papire.
A molbi se pošalje svaki dan na desetke, većinom otvorene jer natječaja zapravo niti nema. Pa trebaš platiti domovnicu jer te to traže, pa moraš imati svjedodžbu, a ako si je negdje u toku života izgubio, platiš 150 KN za duplikat, pa platiš kopiranje svega toga plus potvrde o nekažnjavanju, potvrde o prebivalištu, sto i jednu vrstu izjava itd. Nije to baš ni jeftino, pogotovo ako si nezaposlen, ali treba i nezaposlenomu uzeti novce jer država nema para. 
I onda te negdje čak i pozovu na razgovor, lijepo dođeš, uredno pozdraviš, veliš da si došao na razgovor za posao, a sugovornik ti kaže da malo sačekaš i pita. "A koga tu poznate?"
Pa hebi ga sad, ne poznam nikoga, ja se javio na oglas, a u sugovornikovim očima odmah jedan od dva pogleda:
pogled broj 1: "jadan ti, pa zbilja vjeruješ da možeš dobiti taj posao, a nikoga tu ne poznaš"
pogled broj 2: "pa koji ku_ac si onda uopće došao?"

Ima tu i oglasa za posao koji ti razvojem događaja nikako ne idu glavu. Recimo, tražio se dostavljač novina u CityEx-u, u sat vremena koliko sam bio tamo na razgovoru bilo nas petero na razgovoru, ali kažu ima puno zainteresiranih, javit će se. Sve OK, ali... Za tjedan izlazi oglas za taj isti posao koji je vrlo karakterističan, ali ga objavljuje agencija za posredovanje pri zapošljavanju  Naton iz Zagreba. Nazovu oni mene, kažu preporučit će me za zapošljavanje, ali ništa ne garantiraju. I bolje da nisu ništa garantirali, jer me kasnije nitko više nije zvao. Da bi sad opet CityEx objavio novi oglas u kojem traži, pogađate, dostavljače novina. I opet sam se javio, pa ćemo vidjeti, možda se to klupko razmrsi.
Bio je tu i oglas Županijske bolnice Čakovec za radno mjesto Pomoćni radnik na zbrinjavanju infektivnog otpada, i u oglasu na portalu Zavoda za zapošljavanje Čakovec je pisalo da će svi prijavljeni kandidati biti obaviješteni o rezultatu natječaja. Nema te obavijesti, valjda poštar ne zna naći put do mog stana. 
Istina da u prosjeku na 50-60 molbi dobijete jedan odgovor, no ovdje je baš bilo navedeno da ćemo dobiti odgovor, pa sam sav u iščekivanju!
A vjerojatno i poslodavci kraj tolikog obilja radne snage traže savršenog. Tako pametni poduzetnici, direktori, menađeri, a ne znaju da SAVRŠENI/A ne postoji, barem ne od prve. Dobar radnik se može isklesati u savršenog nakon nekog vremena na tom radnom mjestu, jer može biti isto zanimanje, ali svako jednako radno mjesto u različitim firmama ima svoje posebne karakteristike koje važu samo za tu firmu!
I to nitko ne može pobiti! 

I kad tako tražite i tražite posao, na sve mile i nemile načine, pokušavati se sjetiti bi li negdje imali kakvu vezu za zapošljavanje. I tu onda saznate gorku istinu današnjice, nisu ni veze što su nekad bile. Jer na jedno radno mjesto kandidati su između ostalih smrtnika i nećak tajnika stranke, unuk potpredsjednika stranke, ljubavnica govornika stranke, kćerka načelnika općine i ljubavnica glavnog sponzora stranke! I sad, tko će dobiti taj posao? I tu sad dolazi do raskola u strankama, jer se ne mogu odlučiti tko je po hijerarhiji viši i važniji stranci!

Što mislite, da nas  359.878 nezaposlenih osnujemo svoju stranku, koliko bi mandata osvojili u Saboru? Mi bi barem odlazili sjediti tamo, isti nam je vrag sjedili u Saboru ili doma. Ovi sada ne dolaze niti sjediti tamo, i za te nedolaske dobivaju tešku lovu, pa što onda mi nezaposleni ne bi odlazili sjediti u Sabor!?

I tako, došao kraj ovog posta, idem ja dalje slati otvorene molbe, a nemam ništa protiv ako netko i ovaj post shvati kao otvorenu molbu za posao pa me pozove da radim:)Nevezani PS: I tako je Drpićka uspjela udrpiti svog Kiklopa, i to proslavila romskim trubačima. Uopće ne sumnjam kako su ti trubači bili ponosni što sviraju tu i sada, ali se pitam jesu li imalo svjesni kako su iskorišteni zbog svoje nacionalnosti i svojih duhačkih intrumenta u prenošenju određene poruke?
 

ponedjeljak, 16. prosinca 2013.

Vedrana Rudan u Nedjeljom u 2Vedrana Rudan je osoba s kojom u puno toga dijelim jednak stav, a naravno ima i stvari gdje mislimo različito. Bilo mi je jučer zanimljivo (i opet!) gledati njen nastup, gdje je svojim načinom izražavanja izrekla (ponovo) nekoliko istina i činjenica, ma koliko neki to uporno nastoje nazvati izdajom hrvatskog naroda, lažima i nebulozama:

- "Naš najveći problem u Hrvatskoj je glad, a onda se tim gladnim ljudima prodaju priče o pederima, brakovima i ćirilici"

- "Ja sam za ćirilicu ako to država može sprovesti, ali Milanovićeva vlada to nije u stanju"

- Za incident koji se dogodio u Vukovaru na obilježavanju godišnjice pada grada kaže da je državni udar u izvedbi Stožera, a ne, kako misli premijer, nekulturno ponašanje.

- "Milanović je zločinac, a Karamarko loš katolik jer je živio sa ženom i ljubavnicom istovremeno!"

 - Iako Ivu Sanadera smatra lopovom i kriminalcem, priznaje da je on "džek", za razliku od trenutnog predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, za kojeg kaže kako predstavlja nešto što nije.

- "Milanović je samo jedan nabildani tip koji ponekad uspješno, ponekad neuspješno skoči s nekakvog džipa ili tenka. On nije uveo nikakav red, donio je samo kaos. On je sluga NATO-a"

- "Mi smo ne prodani nego poklonjeni. Nama ne vlada Vlada nego kapital"

- "Mene Linić strašno pogađa jer je iz mog kraja i znam ga 30 godina. Ljudi osjećaju potrebu da nekom vjeruju, on nešto radi, trudi se, ima imidž, ali grijeh mu je jer je licemjer, jer od sirotinje traži da steže kaiš, a od svojih ništa!"

- "Zašto si političari ne smanje plaće? To bi bilo pristojno ponašanje!"

 - "Devedeset posto ljudi gladuje i u takvoj zemlji oni nama objašnjavaju zašto kupuju skupe Audije i uzimaju putne troškove jadnim učiteljima. Zašto sebi ne smanje plaću za 20 posto? Zašto u Saboru žderu badava?"

- "Željka Markić oruđe je u rukama Crkve, odnosno Opusa Dei, ona je glasnogovornica jednog opasnog pokreta. Ako se već zalaže za katoličke vrijednosti, a zarađuje prodajom kontracepcijskih pilula, onda to nije to, ako gradi kuću bez ijedne valjane dozvole, onda to nije to. Njena je uloga gotova, uspješno je odigrala."

- "Mi smo formalno laička država, a zapravo smo katolički talibani i slijepo smo u raljama Katoličke crkve. Svaka vlada je s njima potpisala pakt, a sve mi to plaćamo"

- Iskazala je divljenje prema papi Franji, kojem je napisala i otvoreno pismo koje je prevela na talijanski jezik i poslala mu ga.

Vedrana Rudan je definitivno žena bez dlake na jeziku, istina, ponekad sklona pretjerivanju, ali često na pomalo vulgaran način ipak samo govori istinu, a istina ponekad boli! Njezin blog možete posjetiti ovdje!

subota, 14. prosinca 2013.

Lepo je na svetu živetiKakvog ste se danas raspoloženja probudili? Veselog, tužnog, radosnog, tmurnog? Kakvo je vaše raspoloženje sada? Depresivno, sjetno, ili ste upkos magli ljetnog raspoloženja?
I što utječe na vaše raspoloženje? Kažu da na raspoloženje mogu utjecati boje, mirisi, društvo,događaji, politika...ma zapravo sve što nas okružuje i svi sa kojima komuniciramo utječu na naše raspoloženje!

Znanstveno je dokazano da ono što jedete utječe na to kako se osjećate. Hrana unesena u organizam mijenja kemijske procese u mozgu te tako utječe na raspoloženje. Stalna izloženost lošim vijestima otupit će loše raspoloženje.
Tvrde i da smo zimi skloniji lošem raspoloženju nego ljeti. Depresivno raspoloženje karakterizira povlačenje osobe u sebe, potištenost, pad vitalnih dinamizama, nesanica, gubitak apetita, opsjednutost crnim mislima ...

Kako svladati loše raspoloženje?  Moderna farmakologija nudi čitav niz vrijednih lijekova za smirenje, protiv depresije, straha, tjeskobe itd., ali da li je to izlaz? 
Dehidracija uzrokuje glavobolje i loše raspoloženje. Ljudi koji se osjećaju nervozno i na rubu toga da izgube živce, mogli bi se smiriti samo čašom vode, tvrde znanstvenici.
Ponekad je dovoljno samo da čujemo glas bliske osobe ili člana obitelji. To je zbog toga što ugodni zvukovi smanjuju napetost, dok s druge strane neželjena buka podiže krvni tlak, razinu kortizola (hormona stresa) i s vremenom može uzrokovati i srčana oboljenja. 
Neki poprave raspoloženje kupovinom, neki pogledaju neku komediju i nasmiju se od srca, pomaže i kad jednostavno sjednemo u stolac za ljuljanje i ritmično se ljuljamo.

Današnji pametni telefoni opremljeni su sofisticiranim senzorima, od žiroskopa do termometara, a azijski odjel Microsofta za istraživanja objavio je znanstveni rad u kojemu se razmatra mogućnost ugrađivanja senzora za raspoloženje, Amerikanci su napravili aplikaciju “hedonometar” koja analiziranjem Twitera mjeri globalno raspoloženje.  Hedonometar obrađuje oko 10 posto svih "tvitova" napisanih na engleskom jeziku i klasificira ih temeljem riječi i fraza koje sadrže.

No meni od svega najviše pomaže glazba. I to različita glazba u različitim prilikama. Recimo kad vozim automobil kroz Gorski kotar po staroj cesti, uvijek mi pašu operne arije, ljeti mi najviše odgovara David Guetta, u rano proljeće volim slušati starogradske pjesme i sevdalinke, a kad je magla kao danas, onda volim slušati Žigu. I bez obzira slušao njegovu tužnu ili veselu obradu neke međimurske pjesme, dobro raspoloženje me uhvati i ne napušta cijeli dan! I slažem se s njim, "lepo je na svetu živeti"!

petak, 13. prosinca 2013.

Kad će taj petak (13)?


Zašto su baš petak i zašto baš 13. izabrani za nesretan dan? O tome ima više teorija. Jedna kaže da je 13 sam po sebi nesretan broj jer dolazi nakon broja 12 koji obilježava važne događaje i stvari – primjerice 12 je mjeseci u godini, 12 sati na urama, 12 apostola, 12 bogova na Olimpu i slično. Također, od početka 19. stoljeća, s pojavom banaka i obveznica, često se čuje termin 'crni petak' na burzama. Osim toga, i Isus je razapet na križu u petak, čime je ovaj dan dobio tako crnu reputaciju. Jedni tvrde da je upravo na petak Eva ponudila Adamu onu nesretnu jabuku, te da je Kain u petak ubio Abela. Drugi pak smatraju da je u petak počeo veliki potop. Nekada u starom vijeku petak je bio dan sličan današnjoj nedjelji, dan posvećen molitvama i odmoru, a svi koji su radili na taj dan smatrani su prokletnicima.

Paraskavedekatriafobija, odnosno nerazumni strah da će nam se u petak trinaestog dogoditi nešto loše, povijesno se povezuje s događajem iz 14. stoljeća, kada je francuski kralj Filip IV. viteški red templara osudio zbog hereze i dao ih spaliti na lomači baš na petak 13.

Poput mnogih ljudskih uvjerenja, strah od petka 13. nije baš utemeljen na znanstvenom području. Većina ljudi koji vjeruju da je petak 13. nesretan dan, zapravo nemaju nikakvo objašnjenje zašto u to vjeruju. Praznovjerje ima duboke i snažne korijene u društvu, ali nema nikakvih pojašnjenja zašto je i danas toliko rašireno.

Jedno istraživanje objavljeno 1993. godine, objavljeno u British Medical Journalu, otkrilo je da se na petak 13. na prometnicama nalazi mnogo manje vozila nego u petak tjedan dana prije. Također, mnogo je manje ljudi na ulicama, ali nije primjećeno da je bilo manje kupaca u shopping centrima.
Istraživanje je provedeno s ciljem da se utvrdi povezanost između zdravlja, ponašanja i praznovjerja kad je petak 13. u pitanju. Autori istraživanja radili su usporedbu ponašanja ljudi na petak 13. i na petak 6. kroz nekoliko godina i utvrdili da mnogo manje ljudi vozi svoje automobile na petak 13. zbog straha od prometnih nesreća.

Koliko je rašireno praznovjerje u ovaj nesretan dan prikazao je Dr. Donald Dossey, psihoterapeut specijaliziran za liječenje fobija. Tvrdi da samo u SAD-u čak 21 milijun ljudi ima paničan strah od ovog dana.

Linda Draškić Perak/VLM  - vecernji.hr

četvrtak, 12. prosinca 2013.

Kad je jezik brži od pameti

Svi smo mi ponekad izrekli neku rečenicu koja nije imala niti glavu niti rep, ili smo napravili neki Lapsus linguae.

Od svojih bisera izdvajam dva:
 - kad sam u svađi jednom kolegi htio reći da je običan jebivjetar, rekao sam mu: "Ti si jedan obični vjetrojebač!"
- na večeru u restoranu gdje sam radio došla je grupa lovaca sa ženama, cijeli meni je bio naravno od divljači. Lijepo ih ja dočekam na ulazu, odložim kapute, smjestim za stol, odradim aperitive, i krenem prezentirati meni koji smo im pripremili: "I pripremili smo divljačku večeru kao što ste tražili!"
Toliko sam ih nasmijao da više jednostavno nije bilo šanse da večera krene krivim tijekom:)

E da se sad ne bi smijali samo meni, prisjetimo se i takvih gafova naših političara (i bivših i sadašnjih), ali ne samo gafova, već i izjava koje vrijeđaju običnog čovjeka!"I was the day after yesterday in Hungary", Jadranka Kosor u srpnju 2010. godine mađarskom turistu na naplatnim kućicama Lučko, na kojim je dijelila promotivne hrvatske brošure i suvenire.

"Što to znači najlošiji?", Ivan Šuker odgovara na pitanje jesmo li najgori u regiji po gospodarskom oporavku kao što je ustvrdio MMF, svrstavši Hrvatsku uz bok Kirgistanu.

"Možete misliti kako je meni voziti Ferrari po tim rupama, puno gore nego vama",
Željko Kerum o krpanju rupa na cesti u Splitu.

"On laže da ja lažem da je Sanader lagao", Andrija Hebrang u Saboru na prozivku Nenada Stazića da je priznao da je izmislio ispriku za Sanaderov odlazak.

"Planirali smo odmah imati bazen, a zna se da su bazeni oko 10 puta 15 metara, no rečeno nam je da zbog nedostatka prostora može biti najviše pet puta tri, pa sam se našalio da to onda neće biti bazen nego veća kada", potpredsjednik Vlade Darko Milinović o karakteristikama novih 'obiteljskih dvora' u Gospiću, koji se prostiru na oko 700 metara četvornih.

"Na putu smo da stignemo na put izlaska iz recesije", predsjednica Vlade Jadranka Kosor na savjetovanju ekonomista u Opatiji.

"Agrokor poštuje svjetske standarde plaćanja dobavljača. S plaćanjem ne kasnimo ni dana", Ivica Todorić, čelnik Agrokora, komentirajući izjave oporbe da je njegova tvrtka glavni generator nelikvidnosti u zemlji.

"Kako se rađao ovaj jedinstveni logičko-pravno-dnevnopolitički klon non sequitura, error fundamentalis i petitio principii?", Zoran Milanović u tekstu koji je napisao za Jutarnji list o odluci Ustavnog suda da referendum nije potreban.

"Zmija gleda žabu, žaba plače, jadna žaba", haiku poezija predsjednika Sabora Luke Bebića.

"Ovoga ljeta dolazi nam 100 tisuća turista iz Srbije i incidenti nam ne trebaju. Problem je što dolaze mladi iz Srbije koji ne shvaćaju novi realitet, pa se ponašaju kao da su nasred Terazija, a to Janjevce iritira i provocira", Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik udruge za ljudska prava HHO o premlaćivanju srpskih turista tijekom turističke sezone.

"Ako sam toliki kriminalac, zašto su me slijedili toliko godina", Ivo Sanader na konferenciji za novinare 2010. godine.

"Griješio bih dušu kada bih osumnjičio Sanadera da je bio generator korupcije", Vladimir Šeks, veljača 2010.

"Policija neće tolerirati građanski neposluh", Tomislav Karamarko prije nego što je kao ministar poslao specijalce u Varšavsku u srpnju 2010.

"Ne da postavljam kadrove u pravosuđu, nego sam alfa i omega",Vladimir Šeks kao potpredsjednik Sabora u listopadu 2010.

"Definitivno izlazimo iz krize, poduzeli smo sve mjere", Ivan Šuker kao ministar financija u rujnu 2010.

"Hrvatski narod je neobrazovan, nema radne navike i živi na tuđi račun", Nadan Vidošević kao predsjednik HGK u travnju 2010.

"Nikad nisam izdao ni jednu mjenicu bez pokrića, jer mjenice izdaju komercijala, financije i računovodstvo.", Zdravko Pevec o izdavanju mjenica bez pokrića u veljači 2010.

"Jučer sam bila umorna i ljuta od svega. I onda tako mijeseći pizzu sve izađe. I to vam preporučam. Umjesto da davim suradnike, to prenesem na tijesto", Jadranka Kosor, predsjednica Vlade (travanj 2010.)

"Osjećam se kao Josip prodan u Egipat u roblje od strane svoje braće", Damir Polančec pred saborskim povjerenstvom za Inu (rujan 2010.)

"To je bila greška u PowerPointu", Premijerka Kosor o podmirenju dugova u programu gospodarskog oporavka

"Pokažite mi komuniste u našim redovima", drug i sekretar Darko Milinović o komunistima u HDZ-u (rujan 2010.)

"Žele zahvaliti što imaju radna mjesta", Tomo Horvatinčić vlasnik Hoto grupe o 50 metarskom transparentu za Dan domovinske zahvalnosti (kolovoz 2010.)

"Odricanje u vremenima kada je to nužno znači ljubav prema domovini", Darko MIlinović potpredsjednik Vlade (srpanj 2010.)

"Uostalom, Šuker me odbio, nije mi dao da mu sjednem u krilo, a pitanje je bi li isto postupio da mu je to pokušala napraviti neka mlađa novinarka", Hloverka Novak Srzić nakon što je u emisiji Otvoreno htjela sjesti ministru Šukeru u krilo

"Mislim da sindikat štrajkom želi dati potporu Vladi u borbi protiv kriminala i korupcije", Jadranka Kosor  (travanj 2010)

"Ušla sam, ne baš pri punoj svijesti", Hloverka Novak Srzić o učlanjenu u HDZ (siječanj 2010.)

"Sve je okej. Najbitnije je da ti proguraš taj j.... zakon i da možemo početi pregovore" – rekao je Linić Mrsiću, misleći da ih nitko ne snima.

"Samo dvije stvari traju vječno. Jedna je rak, a druga je kolektivni ugovor kojem je istekao rok" – rekao je Mrsić predstavnicima sindikata koji su njegovu izjavu ocijenili "strašnom".


Milanovićevih 5 (ili 10) minuta:


"Očigledno smo svi prepušteni slučaju, a država koja je prepuštena slučaju je slučajna država."

"Mi nismo guske u magli nego prije Airbus u magli."

"Ja nisam ovdje da ikoga tješim, nisam duhovni otac, ja sam premijer."

"Dajte me pustite da govorim jer pogledajte - ja se blamiram pred hrvatskom javnošću. Zar vam nije u interesu da hrvatska javnost vidi kako nesposobnog i neartikuliranog premijera ima? Pa to je vama u korist. Trebalo bi vam biti u korist da govorim 5 minuta, 10 minuta da me svi prezru i zamrze."

"Mi ne znamo tko štiti zločince, a za to nas se optužuje četiri dana prije ulaska u EU! Zločince su ovih 20 godina štitili Crkva i HDZ. Šuteći i čekajući da se ništa ne dogodi."

"Nisam vjernik. Ne znam kako to bolje definirati. Tragam za smislom i spoznajom kao svaki čovjek."

"Tako mi Boga, neću se osvrtati na ono što je bilo ranije."

"Stručnjaci za finski rat iz Špičkovine ili Vukovine objašnjavaju koliko je bilo mrtvih kao da su ih oni osobno prebrojavali."

"Ima jedan psalam u Starom zavjetu koji kaže: ako te zaboravim, Jeruzaleme, neka mi se osuši desna ruka. Ja to sad govorim i za Slavoniju: ako te zaboravim, Slavonijo, neka mi se osuši desna ruka."

"Propao sam u diplomaciji, vidjet ćemo što će biti u politici."

"Samo kaj mi nije palo 20 kila smeća na nogu kad sam čuo izjavu ministrice." (Mirele Holy)

 


Bez Bandića ovo ne može proći:

Toleranciju sam dobio s majčinim mlijekom i Bog mi je dao da se ne bavim drugima.

Ja želim svima uspjeha, a sebi malo više. 

Dok ja uzorem pola njive moji protivnici još taru krmelje.

Pogledajte da izgleda ko Wembley. To je zahvaljujući i mom trudu. Dao sam nalog da se liže trava. Da bude ko…, ne ko Wembley, Wembley na treću! (o Dinamovom stadionu)

Kolko sam ja puta pao na glavu? Da nisam pao ne bi bio tako snalažljiv! Dok nisam razbio glavu, nisam znao da glava boli kad se razbije! Pa sam lovio mačku, pa skočio sa 6 metara! Al' je nisam ulovio. 

Moj san je bio da budem Goebels. Ako ne najuspješniji, onda izvrstan u svom poslu.

Nema nitko stil poput mene, ne znam ni tko ima moj stil. Ja sam neponovljiv kao i moj stil. 

Ja sam napola Međimurac. Baka moje supruge je iz Međimurja.

Ja znam da sam ja kriv i kad golub crkne na Jelačić placu. 

Bilo je i većih muda od tvojih. Nikoga od onih koji su loše pisali o Milanu Bandiću više nema u novinama. Bilo bi ti bolje da počneš vjerovati u Boga jer će te kazniti. Mogao bi se tu dolje poskliznuti i slomiti nogu ili bi se nekome od tvojih moglo nešto dogoditi. Možeš to sve napisati. (Novinaru Večernjeg lista Vojislavu Mazzoccu)

Nisam kopao nos, nego sam namještao tampon.


utorak, 10. prosinca 2013.

Zanimljivi foto albumi

Još uvijek nećemo o sumornoj svakodnevnici, niti lažima političara, danas ćemo šetati kroz zanimljive foto galerije neobičnih kuća, građevina, fasada, malo ćemo se šminkati i igrati u pijesku, ali obećavam, ništa od toga nije baš često viđavano:)

Hajdemo prvo odabrati neku građevinu gdje bi htjeli živjeti (klikom na sliku otvorit će Vam se foto galerija)

Neobične gradjevine

Ili možda želite neku od ovih:

Kućica na drvetu

Pa zatim odaberimo prigodnu fasadu za našu novu kuću iz snova:

Fasade iz mašte

Sad kad smo odabrali kuću iz snova, možemo se malo odmoriti i poigrati u pijesku:

Igre u pijesku

E sad kad smo se totalno umorili idemo oprati ruke i namazati ih kremom:
Umjetnost šminkanja

I pojesti malo zdravog voća i povrća, lijepo serviranog:
Zdrav životNadam se da ste uživali u šetnji galerijama i pustili mašti na volju, a ako želite otići na odmor u neko Vaše mjesto iz snova, putovanje za dušu ili jednostavno na skijanje, pogledajte ovaj KATALOG

nedjelja, 8. prosinca 2013.

Hrvatska sadašnjost je tmurna, nasmijmo joj se u brk :)

Ako si iz Hrvatske, sigurno si bar jednom spario kruh od prekjučer i salamu iz Lidla.
Ako si iz Hrvatske, onda misliš da tvoje psovke mogu čuti saborski zastupnici preko TV ekrana.
Ako si iz Hrvatske, bar jednom si imao ovrhu. Ako nisi - imat ćeš.
Ako si iz Hrvatske, onda u dvanaestom mjesecu dobiješ plaću za sedmi.
Ako si iz Hrvatske, sigurno imaš bar jednog prijatelja koji ima 34 godine i još uvijek živi s roditeljima.
Ako si iz Hrvatske, onda svakodnevno pratiš tečaj švicarskog franka.
Ako si iz Hrvatske, bar jednom si zamijenio plastične boce za šaku kovanica.
Ako si iz Hrvatske, bar jednom si povjerovao u predizborna obećanja.
Ako si iz Hrvatske, e ... onda si u kurcu !
Razgovaraju Amerikanac, Englez i Hrvat o zaradjivanju:
-Ja zaradim 2000 dolara.Potrošim 1500 dolara...
A gde mi ode onih 500 dolara pojma nemam... - kaze Amerikanac.
-Ja zaradim 1000 funti. Potrošim 500 funti...
A gde mi ode onih 500 funti pojma nemam... -kaze Englez.
-Ma ja ti zaradim nekih 200 eura , potrošim 500 eura,
a odakle mi euri i odakle mi onih 300 eura pojma nemam... - kaže Hrvat


 

Tumačenje zakona Republike Hrvatske:
Ako sam dobro skužio... Ako se posvađam s curom,
ženom u javnosti i udarim je i uoči me policajac - dobijem 2000kn kazne...
A ako me isti policajac uhvati kako se seksam u autu s curom ili tuđom ženom
(dobijem 5000 kn kazne). Znači vidiš li policajca da ti prilazi autu prilikom seksa...
udri kučku! Ostat će ti 3000 kn u džepu..
Kako volim ovu državu, brutalna je!Dogovori se muško društvo da gledaju zajedno utakmicu, igra Hrvatska!
I naravno svi mogu osim jednog oženjenog.
Kad negdje na pola prvog poluvremena pojavljuje se i on.
- Otkud ti ? - pitaju ga.
- Nećete vjerovati, ja sjedim na kauču kad mi neko pokri oči...
Kad ono moja žena, u sexy donjem rublju, prozirna spavaćica,
štikle, našminkana i onako me uze za ruku i povede u krevet.
Tamo mi daje lisice i kaže:
- Zaveži me za krevet.
- Ja je zavežem i ona mi kaže:
- A sad radi šta najviše voliš!
I evo me, ja doš'o
PENZIONERSKA HIMNA

Godinama opterećen,
Umno poremećen,
Seksualno rasterećen,
Novčano ugrožen,
Vremenom pregažen,
Dosadom zaražen,
Tekstilno unakažen,
Uvijek drijema,
Zuba nema,
Jede sve manje,
Sere sve tanje,
Smežurana lica,
Rijetka stolica.
Sve mu smeta,
Svakog grdi,
Ide i prdi,
Na bijeli luk smrdi,
Nitko ga ne gleda,
Leđa pognuta,
Stomaka naduta,
Dupe sve manje,
Noge sve tanje,
Guza sve uža,
Muda sve duža,
Kita viseća,
Totalna nesreća.
 


- Koja je razlika izmedju katoličke crkve i hrvatske vlade?
- Katolička crkva propovijeda siromaštvo, hrvatska vlada ga realizira. Referendumsko pitanje u gay brakovima u Hravtskoj:
Da li bi više voljeli da Vam se sin oženi Srpkinjom ili Hrvatom?Hrvat leži na operacijskom stolu i anesteziolog ga pita:
- "Kakvu anesteziju želite?"
- "A kakve imate ?"
- "Imamo po HZZO-u i one koje trebate sami platiti."
- "Daj ti meni, ovu od HZZO-a!"
- "Dobro. Ni-na-na-na, moje zlato spavaaa…."
Kako znamo da su Adam i Eva bili Hrvati?
Bili su goli i bosi, a mislili su da žive u raju!

utorak, 3. prosinca 2013.

Luka Vrbanec - amaterski prvak Europe u kategoriji do 60 kg u kickboxingu

Budući da se radi o mom nećaku na kojeg se ponosim (i na njegovog starijeg brata Juricu koji mu svesrdno pomaže!), prenosim intervju s njime objavljen na portalu eMedjimurje

Luka Vrbanec: „Nisam imao protivnika pa sam nastupio u težoj kategoriji“

U Bregenzu u Austriji početkom studenog je održano Europsko prvenstvo u kickboxingu. Luka Vrbanec je amaterski prvak Europe u kategoriji do 60 kg. On je u disciplini K1 u polufinalu pobijedio rezultatom 3:0 borca iz Rumunjske, a u finalu nokautom u drugoj rundi pobjeđuje borca iz Slovačke. Luka je učenik 3. razreda Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu, a živi u Nedelišću. Prošlo je nešto vremena od ovog velikog rezultata pa smo odlučili Luki postaviti nekoliko pitanja.

eMedjimurje: Čestitke na velikom rezultatu, kako je sada kada s vremenskim odmakom gledaš na titulu europskog prvaka?
Luka: Gledam kao najveći rezultat do sad koji je ostvaren po turnirskom sustavu, ali mi je ipak draža titula Pro – am prvaka Europe osvojena u Beču jer sam tada pobijedio višestrukog prvaka Austrije u njegovom gradu na velikoj gala večeri gdje sam za njih bio autsajder.

eMedjimurje: Kako ti je bilo na samom natjecanju, kakav je bio put do finala?
Luka: Na natjecanju je bilo jako uzbudljivo, jako puno boraca iz različitih zemalja Europe i atmosfera je bila fantastična. U kvalifikacijama sam boksao s Talijanom, u četvrtfinalu mi je predao Nijemac zbog ozljede, u polufinalu sam pobijedio Rumunja 3:0, a u finalu Slovaka u drugoj rundi tehničkim nokautom.

eMedjimurje: Kako su reagirali tvoja obitelj i tvoji prijatelji u školi kada si se vratio s europskom titulom?
Luka: Svi su bili sretni izadovoljni i ovim im putem zahvaljujem na podršci.

eMedjimurje: Kakve su bile pripreme uoči nastupa u Bregenzu?
Luka: Jako teške i naporne. Cijelo ljeto po dva – tri treninga dnevno, odlasci na sparinge u Zagreb, Sračinec i Austriju.

eMedjimurje: Prema vijestima koje su stigle do nas nisi htio uzeti europski naslov u kategoriji u kojoj si mogao nastupiti, a nije bilo protivnika?
Luka: Tako je. Mi smo skidali kilograme i pripremali se za nastup – 54 kg, s tom masom sam pristupio i službenoj vagi, ali nije bilo protivnika u juniorskoj konkurenciji pa smo trener i ja donijeli odluku da nastupim u kategoriji – 60 kg za juniore. I to nam se vratilo na najbolji mogući način.


Europski prvak Luka Vrbanec

eMedjimurje: Kako izgleda tvoj radni tjedan? Koliko puta treniraš, gdje treniraš, tko su tvoji treneri? Kako usklađuješ treninge sa školskim obavezama u Ekonomskoj i trgovačkoj školi?
Luka: Treniram svakodnevno, ovisi o fazi trenanžnog procesa. Treniram u GOC-u u maloj dvorani, u Varaždinu u Areni i odlazimo na sparinge u Sračinec, Zagreb i Graz. Treneri su mi Hrvoje Kišasondi i Siniša Kovačić koji brinu za treninge, prehranu i turnire na koje odlazimo i za prestige borbe na gala priredbama.

eMedjimurje: S obzirom da se radi o borilačkom sportu koliko si sklon ozljedama, koliko ti treba za saniranje neke povrede?
Luka: Na treninzima radimo puno treninga prevencije tako da za sada nije bilo većih povreda. Nakon napornih mečeva i sparinga uvijek su prisutne modrice i hematomi, ali to se vrlo brzo povlači jer sam navinut na te ozljede. Imamo i fizioterapeuta koji nam pomaže to zaliječiti.

eMedjimurje: Imaš li kakav poseban režim prehrane i rada uoči velikih natjecanja?
Luka: Cijelo vrijeme sam na sportskom režimu prehrane i odmora. Ovisno u kojoj kategoriji nastupam prilagođavamo prehranu. Dva tjedna prije samog natjecanja dodajem ili izbacujem neke namirnice.

eMedjimurje: Kakav je plan do kraja ove kalendarske godine, a kakav za iduću godinu?
Luka: Ove godine još imamo dogovoreni jedan meč u Italiji i onda nakon toga kreću pripreme za drugi dio sezone. Imamo dogovorene mečeve u Francuskoj, Njemačkoj i Austriji, još je tu puno turnira na kojima ćemo nastupiti. Tu su naravno i prvenstva Hrvatske i u boksu i u savate boksu. Krajem godine je svjetsko prvenstvo i kickboxingu u Pragu tako da nas čeka jako puno posla slijedeće godine.Luki još jednom iskrene čestitke na vrhunskom rezultatu i puno uspjeha u daljnjoj karijeri.