srijeda, 6. studenoga 2013.

Još par fusnota o ljetovanju

Da još malo upotpunim ovogodišnje turističke doživljaje i zapažanja, budući da se moj ovogodišnji boravak kod tasta i punice na otoku Pagu produžio.
Dok sam čekao da se u Novalji otvori mesnica (bila je inače otvorena, ali im je došla roba pa su je zatvorili na sat vremena), sjeo sam na obližnju terasu kafića da popijem omiljeni "ajriš kapućino", i skužim da i gosti za ostalim stolovima isto čekaju dok se mesnica opet otvori pa usput razgovaraju o ljetovanju, koliko tko dugo već dolazi u Novalju (ima nas iz onih vremena svakodnevnih redukcija struja i nestašice vode), i malo pomalo dođu na red Konzum i Plodine. Osoblje neljubazno, arogantno, a nekima je upitna i higijena. I svi imamo isti doživljaj, izložena jedna cijena, ali na blagajni Vam naplate drugu (višu naravno). I to ne za jedan proizvod, na deset artikala na računu najmanje za dva cijena nije u redu (SVI smo to doživjeli), a jedan se kune da prodaju i kruh od dana prije. Nadajmo se da stranci to nisu primijetili, iako ako pomnije pogledate, stranci koji godinama dolaze kod nas na ljetovanje na izlasku kontroliraju račun - znači ipak su se već opekli!
Idem drugi dan u Gajac, sjedim na terasi i uočim jednog dječaka kako izlazi iz marketa, kupio je kruh, mlijeko i CIGARETE! Pa gdje je nestala zabrana prodaje cigareta maloljetnicima? Pa onda skužim da se i alkohol prodaje maloljetnicima bez problema na ljetnim terasama, noćnim klubovima (zar nemaju zakonsko ograničenje izlaska do 23 sata?), u trgovinama - glavno da je zarada!
A vidim došla i Grla iz Ravnih kotara prodavat na tržnici "svoje" voće i povrće, rakije, vino, prošek i sl., no bez fiskalne blagajne i bez straha od inspekcije, valjda ima dobro zaleđe.
I mislim si kako Linić ima problema s proračunom, a zapravo ima problema s inspektorima. Malo prije sam pročitao jedan blog o umirovljenicima, pa evo prijedlog, nek angažira umirovljenike za kontrole, oni će mu za malu naknadu u tren oka napuniti proračun kaznama!

Doživjeli smo ove godine i Prvu ribarsku večer u Zubovićima. Grupa mladih entuzijasta iz DVD Barbati potrudila se napraviti nešto u turističkoj ponudi ovog mjesta, gdje se već godinama (točnije najmanje dva desetljeća) nije ništa promijenilo u ponudi, osim što se smanjila plaža (napravljena je cesta ispred kuća koja je bez najmanjeg problema mogla ići i IZA kuća). Imali su mladi entuzijasti nekih grešaka u organizaciji, no siguran sam da će ih izbjeći dogodine, a okupljeni (i to ne u malom broju) su se dobro zabavili, pojeli i popili, iako je repertoar grupe "Differo" bio sve samo ne "ribarski".

I jedan još posebno lijep doživljaj: kćer mi je pročitala na ljetovanju knjigu "Ubiti pticu rugalicu" i prozvala me Atticus, što smatram velikim komplimentom i priznanjem kao roditelju!

Nema komentara:

Objavi komentar