nedjelja, 13. srpnja 2014.

Stvar je u kobasama

Ne znam da li ste ikad gledali seriju "Monk", no ja  je obožavam, a ukratko o glavnom liku prenosim iz Wikipedie:
Adrian Monk bio je briljantan detektiv u policiji San Francisca sve dok njegova žena Trudy nije poginula u eksploziji auto-bombe u gradskoj garaži, za koju je Monk tada vjerovao da je bila namijenjena njemu. Njena smrt dovela je Monka do nervnog sloma. Otpušten je iz policije i povukao se u samoću, odbijajući napustiti kuću 3 godine. Konačno je uspio izići uz pomoć medicinske sestre Sharone Fleming, koju mu je policija angažirala kao paziteljicu. To mu je omogućilo da radi kao privatni detektiv i savjetnik Odjela za ubistva, unatoč ograničenjima zbog njegovog opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OKP), koji se znatno pogoršao nakon tragedije.
Monkove kompulzivne navike su brojne, a mnoštvo fobija samo dodatno usložnjava njegovu situaciju. On ima ukupno 312 fobija, od kojih su neke strah od mlijeka, mikroba, igala, bubamara, visine, nesavršenosti, nesimetrije, rizika, usne harmonike itd. OKP i silne fobije neizbježno ga dovode u neprijatne situacije ili uzrokuju probleme za Monka i sve oko njega dok istražuje slučaj. Te iste osobne karakteristike, naročito OKP, također mu i pomažu u rješavanju slučajeva, kao što su oštro pamćenje, specifično stanje uma i posvećenost detaljima. U jednoj epizodi pokušao je savladati strahove čineći stvari koje uključuju neke od njegovih fobija. Npr., pokušao je piti mlijeko, popeti se uz ljestve, držati bubamaru na dlanu (ništa nije uspio), a kada su stvari bile neorganizirano raštrkane po stolu, nije mogao savladati nagon da ih uredno složi. 

Zamislite da vaš šef ima opsesiju s urednošću, pa biste dosta radnog vremena morali provesti čisteći sve oko  sebe i slažući predmete po veličini.
Naravno da je u redu i apsolutno potrebno održavati čistoću na radnom mjestu, no da vaš šef ima takvu opsesiju, čišćenja nikad dosta, i što je još gore, za šefa nikad nije dovoljno čisto, a ruku na srce, ako radite u proizvodnji, ne može vam radno mjesto non-stop biti čisto. Zapravo može, ako ništa ne radite. No vi ste radnik, želite zaraditi svoju plaću, pa onda naravno i obavljate posao za koji ste plaćeni, a kako je posao u proizvodnji, naravno da će doći i do izvjesnog nereda na vašem radnom mjestu.
A sad zamislite slijedeću situaciju: taj šef je bio na godišnjem odmoru i sutra, u ponedjeljak, se vraća s godišnjeg. I zato, cijelo nedjeljno popodne 80% radnika ne radi svoj normalan posao nego samo čisti i riba, svih 8 sati koliko traje smjena. I u tih 8 sati njih 80% očiste 90% pogona, u što je uključeno sve radne površine, sve ladice (izvađene, ispražnjenje, izribane, ponovo napunjene i vraćene na mjesto), sve mape, svi strojevi, iznad, ispod, slijeva, zdesna, bočno. Pa onda dođe i kompletna noćna smjena, i iako je ostalo još 10% pogona za izribati, oni će izribati tih 10% plus još jednom 80% pogona koliko se stigne u 8 sati smjene.
A skupit će se i mali zeleni u natjecanju koje bi se još mjesto moglo naći za očistiti!
A ujutro, u ponedjeljak, će jutarnja smjena još jednom obaviti generalno čišćenje jer je i inače svaki ponedjeljak ujutro generalka!
No kad bi slučajno imali šefa sa takvom opsjednutošću sa čistoćom, razmislite racionalno: bolje bi bilo i da ima takvu opsesiju nego, recimo, nekakvu opsesiju sa seksom, ili veličinom.
Kobasica npr.

Nema komentara:

Objavi komentar