subota, 30. svibnja 2015.

Otvoreno pismo javnosti

Znate li da su 28. i 29. svibnja 2015. godine bili Dani otvorenih vrata Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije?
Naravno da ne znate, jer lokalni mediji nisu našli za shodno da u nekakvom kutku objave poziv.
Vjerojatno to nije bila zgodna tema za Dan grada Čakovca, 29. svibnja, jer se izvještavalo samo o proslavama, obilježavanjima, uspjehu, idili!
Istina da se gradonačelnik najavio za četvrtak, ali je na najavi i ostalo, iako su ga korisnici usluga Udruge čekali sa kolačima i sokom od bazge koji su sami pripremili! Razočarani jesu, ali nekako i navikli da budu na margini društva!
A u petak nije imao vremena, bila je parada odijela po gradu!

A korisnici Dnevnog centra Udruge uopće ne traže mnogo. Žele samo malo razgovora i s drugim ljudima, ne samo međusobno, odigrati koju društvenu igru, pohvaliti se s radovima koje su sami napravili.
I kad ih pitate što im treba, nikad nećete pogoditi što su rekli:
imaju svoj vrt, i nedostaje im nekoliko sadnica paprike, pa tko može donirati, neka to učini u prostorijama Dnevnog centra, A.G.Matoša 6 u Čakovcu.

Ali već prvi pogled otkriva da im treba više!
Prostorija od pedesetak m2 za dvadeset i jednog korisnika, među kojima ima i onih a autizmom!
Kažu, tražili su veći prostor, ponuđena im je ruševina u krugu bivše vojarne, koju bi trebali sami obnoviti. Zatraže pomoć u obnovi, ali bivši župan i gradonačelnik nikako se nisu uspjeli dogovoriti pod čijom su jurisdikcijom. Sadašnji se niti ne svađaju oko toga!

Malo ih muči i vlaga,trebalo bi popraviti kuhinju,da ne pričamo da je WC u toj zapravo bivšoj garaži napravljen tako da kad jedan korisnik Centra ide na WC, izložen je očima ostalih korisnika!

Podhitno bi trebao i novi hladnjak, jer stari u biti samo još zauzima prostorNo oni uživaju u izradi ručnih radova
Sretni su i što imaju dobre susjede, koji im za Božić donesu nešto slatkiša, no najviše zadovoljstva im čini našivavanje platna.
Pa dragi sugrađani, tko im može pokloniti nešto platna, konca, ukrasnih papira, bojica, ljepila i ostalog potrebno za izradu ručnih radova, učinite to.

Srednjoškolci, čekate na prijevoz? Dođite na pola sata, sat kod njih i odigrajte koju partiju Čovječe, ne ljuti se.

Građani, prolazite kroz Istarsko naselje? Svratite kod njih, dočekati će vas s osmijehom, razdragana srca!

Lokalna upravo, ako još jednom sjednete za stol, sigurno ćete naći rješenje za prostor!