ponedjeljak, 3. ožujka 2014.

Balkanski jal

Da, naslov je točan, pisat ću ne o hrvatskom nego upravo o balkanskom jalu, zavisti, podlosti na prostorima ex-Yu, od Vardara pa do Triglava!

Kako ste mogli iz nekih mojih dosadašnjih objava vidjeti, hobi mi je internet zarađivanje. Nisam se obogatio, ne ostvarujem neke glamurozne prihode, ali me veseli kad mi tu i tamo dođe poštom neki bon za šoping u nekom trgovačkom centru ili padne i kakva gotovina na Paypal. Čovjeka jednostavno takve stvari vesele.
E sad da bi napravili neku internet zaradu, morate biti i aktivni na internetu i reklamirati se na njemu, a jedan od najomiljenijih oblika reklamiranja je na socijalnim mrežama. Jedna od tih socijalnih mreža je i Facebook, toliko popularni FEJS!
Pa se zato učlanjujete u mnoge grupe (a ima ih doslovce mali milijun) i objavljujete svoj oglas. Jedan te isti oglas imate na najmanje dva jezika: na engleskom i na svom domaćem, u mom slučaju hrvatskom jeziku, ali budući da ima mnogo ciljanih grupa, znaju po grupama biti pomiješani članovi i iz Srbije, BiH, Slovenije, Makedonije, Crne gore, Kosova i nema problema u međusobnom komuniciranju, jer ste u istoj ciljanoj grupi s istim ciljem, zaraditi nešto online.
Poanta je da Vaš oglas bude objavljen u čim više grupa, pa time i dostupan većem broju ljudi, pa naravno da će onda uvijek i biti nešto od internet zarade, jer kako se kaže: i ćorava koka nađe pokoje zrno.
Logično je da ćete po internacionalnim grupama objavljivati oglase na engleskom jeziku ako su grupe na engleskom,  ili u grupama na njemačkom oglasi idu na njemačkom jeziku itd. U grupama exYu oglasi idu na domaćem jeziku iz koje države bivše Juge jeste, i to funkcionira, tu nema problema.

Problem je u tome što uopće objavljujete oglas o nekakvom internet zarađivanju, pokušavate napraviti nekakvu internet prodaju. Čim neki zaostali seljo iz bilo kojeg dijela bivše Yu pročita neki oglas koji se njemu ne sviđa, hop, odmah ide prijava Facebooku i slijedi blokada.
Razgovaram s članovima nekih ciljanih grupa na fejsu i svi imamo ista iskustva i svi se slažemo u jednom: još nitko nikad nije dobio nikakvu prijavu za SPAM ili blokadu objavljivanjem oglasa u stranim grupama. Ljudi rade što i mi, pokušavaju nešto online zaraditi, ako ih interesira Vaš oglas pročitat će ga i ako žele kontaktirat Vas, a ako ne jednostavno će otići dalje, i nikom ništa. Svatko nastavi dalje svojim putem, nitko nikome ne smeta, nitko nikoga ne mrzi, nitko nikome ne podmeće klipove pod noge.
No u domaćim grupama, tu samo većina zna kukati kako teško živi, kako nema posla, kako bi radili, ali nemaju gdje itd., ali sve oglase za internet posao odmah pljuju, vrijeđaju objavljivače, prijavljuju Facebooku kao SPAM pa Vam onda Facebook blokira Vaš račun na mjesec dana. Sretni ste ako prođe par dana, a još niste blokirani! To je već dostignuće! Jer iz svih prostora exYu, svi ti koji cijeli dan vise  na internetu i kukaju, umjesto kukanja da se počnu baviti internet poslom nešto bi i zaradili. Ali njima je jednostavnije pljuvati po onima koji zarađuju online, jer su svjesni svoje lijenosti i nesposobnosti, pa zašto bi onda drugi zarađivali, a oni ne žele (ne mogu napisati ne znaju jer nisu idioti, nego ne žele jer su "samo" lijeni da bi radili). A da se barem  malo trgnu, nek si izračunaju koliko vremena provedu na internetu kukajući o svojoj sudbini i pljujući po onima koji rade, da su to vrijeme provedeno na internetu proveli i zarađujući na internetu, bilo bi im sigurno bolje. No to je onaj naš poznati Balkanski jal (namjerno sam B napisao velikim slovom): "Nek meni bude loše, samo nek njemu ne bude dobro!"
I ima još jedna vrsta jala, a to je poslovni balkanski jal! Jer, ako su objavljeni oglasi za različite vrste poslove ili proizvoda, pojedini članovi se boje da će njihovi oglasi zbog drugih ostati nefunkcionalni, a tu posebno prednjače članovi Liberty Gia grupe, koji prijavljuju i blokiraju sve druge oglase koji se ne odnose na Liberty Gia, i obećavaju zaradu preko noći. E sad je Vas pitam, koji je to posao koji je niknuo preko noći i obećava zaradu preko noći legalan? Ja za takav još nisam čuo, pa onda niti ne čudi takvo ponašanje članova Liberty Gie, jer tko se bavi poštenim poslom pošteno bi se i ponašao.
Jer recimo SFI postoji već 16 godina, ne obećava bogatstvo preko noći, plaća redovito kao švicarski sat, samo treba raditi aktivno, i svima pokušavam objasniti, kad već toliko vremena provodiš na internetu, unovči to vrijeme!
Naravno, ima još legalnih poslova na internetu, ima i prijevara, ali samo si Balkanci podmeću jedni drugima klipove pod noge!