srijeda, 14. siječnja 2015.

Seksistička upotreba jezika

Konačno je u javnost izašlo zašto Milanović još nije čestitao Kolindi Grabar-Kitarović ( morat će skratiti prezime, puno je to za pisat' i govorit'): jednostavno zato jer Zakon o izboru Predsjednika Republike Hrvatske ne predviđa Predsjednicu. U Zakonu se striktno govori samo o Predsjedniku.

Zatim, Predsjednika mogu birati samo hrvatski državljani, a ne i državljanke ( a zar moram napomenuti da je dijaspora imenica ženskog roda!).
I tako, zbog rodne (ne)osjetljivosti Zakona, upitno je da li imamo Predsjednicu.

Slijedeće, taj famozni Zakon o izboru Predsjednika Republike Hrvatske ima još famozniji članak 17 koji između ostalog kaže:
"Predsjednik Republike Hrvatske, bez obzira da li na izboru sudjeluje jedan ili više kandidata, bira se većinom glasova svih birača koji su glasovali."

Prema izvještaju DIP-a prebrojano je 2,258.023 listića, pa je suglasno spomenutom zakonu bilo potrebno osvojiti najmanje 1,129.012 glasa za pobjedu odnosno 50% + 1 glas. Grabar Kitarović je osvojila 1,114.865 glasova, što ne bi bilo dovoljno za pobjedu. Jer, i oni nevažeći listići su ipak glasovi birača koji su glasovali. Znači, i onih 2,69% nevažećih listića su glasovi birača!

A kad k tome dodamo još i da su na nekim biralištima pojedinci glasovali i s 15-ak osobnih iskaznica, među kojima je na žalost i jedno iz mog Međimurja, postavlja se pitanje ne bi li na nekim biralištima trebalo ponoviti glasanje, kao recimo i na onima gdje su, po pisanju nekih blogera, u izbornim povjerenstvima bili članovi HDZ-a, iako na predsjedničkim izborima članovi izbornih povjerenstva ne mogu biti članovi ni jedne političke stranke. A zanimljivo, i promatrači su bili iz HDZ-a.

I na kraju, da ne bi bilo nismo znali, ja uopće ne osporavam pobjedu KGK, dapače, ja već imam koristi od Kolinde. Otkad je izabrana, čuo sam nekoliko odličnih viceva i nasmijao se od srca, a kažu da smijeh produžava život. Dakle, Kolinda, hvala što me nasmijavaš pa mi time produžavaš život!
Poanta ovog posta je u slijedećem pitanju:
da li bi pravni akti Republike Hrvatske morali biti pisani rodno osjetljivo?


Nema komentara:

Objavi komentar