subota, 18. travnja 2015.

Pitanje USKOK-u

Mene muči jako jedna stvar, a to je zašto se svi ne pridržavaju PRAVILNIKA
O NAČINU ISTICANJA MALOPRODAJNE CIJENE I CIJENE ZA
JEDINICU MJERE PROIZVODA I USLUGA.

Čujem da se može kupiti diploma, funkcija, položaj u društvu, stranci itd., a isto tako čujem i da se može prodati čast, poštenje, ugled.
E sad, meni nije jasno kako su kupci tih proizvoda došli do cijene, a nigdje nema službenog cjenika. I sad, možda se i ja zainteresiram da nešto kupim, a ne znam pošto to mogu kupiti.
Valjda treba nekog poznavati tko te usluge prodaje, a ja na žalost ne poznajem (ili barem mislim da ne poznajem i ne znam da poznajem takve osobe), pa ne znam uopće ni kome se obratiti da dobijem potrebne informacije.
Za prodati nešto, samo sam konobar pa nije sad da mogu postići neku cijenu za prodaju ugleda, a što se tiče časti i poštenja, ja sam još uvijek mlad, nevin i naivan!
A vežući se na sve to, pitam se traže li se i kakve potrebne kvalifikacije za kupnju tih usluga, ili postoje KV i NKV cijenik.
KV cjenik važi za pismene, koji znaju gdje ide č, ć, dž, đ, ije, je, a NKV cjenik ima naravno više cijene, jer kupac ne zna ni sročiti rečenicu koja ima glavu i rep, početak i kraj, veliko i malo slovo, potrebnu interpunkciju i još neke dosadne detalje koji samo zagorčavaju život u uzlaznoj karijeri.

A bilo bi mi jako važno da mogu bez blamiranja saznati te cijene (možda bi bilo dobro da budu dostupne i "onlajn" - čuo sam neki dan tu riječ i baš mi je fora) pa da vidim da li bih morao dignuti kredit u banci. Razumijem da takav kredit ne bi mogao biti u kunama, nego samo u eurima ili švicarcima, ali mi nije shvatljivo da kraj toliko reklama banaka o kreditima, još nijedna nije ponudila namjenski kredit za, recimo, kupnju direktorske fotelje.
Pa onda tko je kreditno sposoban, neka kupi i na legalan i društveno prihvatljiv način postane direktor u nekoj agenciji ili firmi, ili predsjednik nekoga ili nečega itd.

I zato bih ja vas u USKOK-u lijepo zamolio da mi odgovorite da li postoji takav cjenik, ako postoji gdje se može pogledati.
A ako ne postoji, zašto onda dozvoljavate da se te usluge prodaju bez važećeg cjenika?
Imam samo srednju stručnu spremu pa se unaprijed ispričavam ako negdje već postoji odgovor na to pitanje, a ja nisam bio sposoban pronaći ga.