subota, 14. prosinca 2013.

Lepo je na svetu živeti



Kakvog ste se danas raspoloženja probudili? Veselog, tužnog, radosnog, tmurnog? Kakvo je vaše raspoloženje sada? Depresivno, sjetno, ili ste upkos magli ljetnog raspoloženja?
I što utječe na vaše raspoloženje? Kažu da na raspoloženje mogu utjecati boje, mirisi, društvo,događaji, politika...ma zapravo sve što nas okružuje i svi sa kojima komuniciramo utječu na naše raspoloženje!

Znanstveno je dokazano da ono što jedete utječe na to kako se osjećate. Hrana unesena u organizam mijenja kemijske procese u mozgu te tako utječe na raspoloženje. Stalna izloženost lošim vijestima otupit će loše raspoloženje.
Tvrde i da smo zimi skloniji lošem raspoloženju nego ljeti. Depresivno raspoloženje karakterizira povlačenje osobe u sebe, potištenost, pad vitalnih dinamizama, nesanica, gubitak apetita, opsjednutost crnim mislima ...

Kako svladati loše raspoloženje?  Moderna farmakologija nudi čitav niz vrijednih lijekova za smirenje, protiv depresije, straha, tjeskobe itd., ali da li je to izlaz? 
Dehidracija uzrokuje glavobolje i loše raspoloženje. Ljudi koji se osjećaju nervozno i na rubu toga da izgube živce, mogli bi se smiriti samo čašom vode, tvrde znanstvenici.
Ponekad je dovoljno samo da čujemo glas bliske osobe ili člana obitelji. To je zbog toga što ugodni zvukovi smanjuju napetost, dok s druge strane neželjena buka podiže krvni tlak, razinu kortizola (hormona stresa) i s vremenom može uzrokovati i srčana oboljenja. 
Neki poprave raspoloženje kupovinom, neki pogledaju neku komediju i nasmiju se od srca, pomaže i kad jednostavno sjednemo u stolac za ljuljanje i ritmično se ljuljamo.

Današnji pametni telefoni opremljeni su sofisticiranim senzorima, od žiroskopa do termometara, a azijski odjel Microsofta za istraživanja objavio je znanstveni rad u kojemu se razmatra mogućnost ugrađivanja senzora za raspoloženje, Amerikanci su napravili aplikaciju “hedonometar” koja analiziranjem Twitera mjeri globalno raspoloženje.  Hedonometar obrađuje oko 10 posto svih "tvitova" napisanih na engleskom jeziku i klasificira ih temeljem riječi i fraza koje sadrže.

No meni od svega najviše pomaže glazba. I to različita glazba u različitim prilikama. Recimo kad vozim automobil kroz Gorski kotar po staroj cesti, uvijek mi pašu operne arije, ljeti mi najviše odgovara David Guetta, u rano proljeće volim slušati starogradske pjesme i sevdalinke, a kad je magla kao danas, onda volim slušati Žigu. I bez obzira slušao njegovu tužnu ili veselu obradu neke međimurske pjesme, dobro raspoloženje me uhvati i ne napušta cijeli dan! I slažem se s njim, "lepo je na svetu živeti"!

Nema komentara:

Objavi komentar