četvrtak, 13. studenoga 2014.

Ak vam se ftrgne, trgajte trgance...

...jer zutra bu se pucama v kuhji ftrglo dok natrgaju 100 porciji trgancof za, kak se to po domaćem veli, ketering! Vi koji neznate kaj su to trganci, kaj vam rečem da je to negda bila seljačka hrana, pardon, hrana za selake, a denes je znanost otkrila da je to fest fino jesti, a bogme se more i na čuda načinov napraviti. Delaju se kak i negda od mele (brašna), olja (ulja), vode i soli, samo kaj se denes još nutri sikršne kerefeke devleju!
(Budući da se radi o pravom međimurskom specijalitetu, nisam mogao odoljeti, a da ne počnem pisati na kajkavskom, možda nije baš pravi nego onak malo "gradski", ali mi nemojte zamjeriti zujo)

Zato ja dragim mamicama u kuhinji predlažem da si u pomoć pozovu djecu koja su ovog ljeta za vrijeme Porcijunkulova bila u radionici za trgance, pa će to onda ići brzosretan  
A naše mamice u kuhinji znaju raditi zbilja fine trgance, od raznog brašna i na različite načine, a ja pokazujem samo neke od njih jer bi nam se inače zbilja moglo ftrgnuti!

Pa su tu heljdini trganci

kukuruzni s rajčicom




a mogu biti i slatki za desert



Da ne bi rekli da smo mi Međimurci škrti, dat ću vam i jedan recept za trgance od pšeničnog brašna i trubača u umaku od vrganja i špeka
 
SASTOJCI

Trganci:

- 100 g pšeničnog brašna

- 4 g mljevenih trubača

- 0,05 l vode

- prstohvat soli

Umak:

- 30 g špeka narezanog na trakice

- 50 g svježih vrganja

- 0,10 l slatkog vrhnja

- 0,20 l goveđeg temeljca


PRIPREMA

Trganci:
Zamijesi se tijesto koje oblikujete u kuglu i ostavite da malo odstoji. U međuvremenu pristavite veću posudu s posoljenom vodom da zavrije na štednjaku. Nakon što je tijesto odstajalo, trga se prstima, po čemu su trganci i dobili ime, te se puštaju u kipuću vodu. Trganci se kuhaju u posoljenoj vodi 10 - 15 minuta, odnosno dok ne isplivaju na površinu.

Umak:
Vrganje i špek prodinstamo u tavi na malo aromatiziranog ulja, podlijemo temeljcom, kratko prokuhamo, dodamo slatko vrhnje, sol, bijeli papar i reduciramo na pola. Dodamo kuhane trgance i sve skupa kratko prokuhamo prije serviranja.

A ako vas put slučajno nanese u "Mamicu" u Pušćine na ručak ili večeru,
upotrijebite kod simpatičnog stričeka konobara (menethumbup) tajnu šifru "BLOGERSKI TRGANCI" i ja sam siguran da će vam mamica iz Mamice napraviti neko malo iznenađenje!njami






Nema komentara:

Objavi komentar