(Budući da se radi o pravom međimurskom specijalitetu, nisam mogao odoljeti, a da ne počnem pisati na kajkavskom, možda nije baš pravi nego onak malo "gradski", ali mi nemojte zamjeriti

Zato ja dragim mamicama u kuhinji predlažem da si u pomoć pozovu djecu koja su ovog ljeta za vrijeme Porcijunkulova bila u radionici za trgance, pa će to onda ići brzo

A naše mamice u kuhinji znaju raditi zbilja fine trgance, od raznog brašna i na različite načine, a ja pokazujem samo neke od njih jer bi nam se inače zbilja moglo ftrgnuti!
Pa su tu heljdini trganci
kukuruzni s rajčicom
a mogu biti i slatki za desert
Da ne bi rekli da smo mi Međimurci škrti, dat ću vam i jedan recept za trgance od pšeničnog brašna i trubača u umaku od vrganja i špeka
SASTOJCI
Trganci:
- 100 g pšeničnog brašna
- 4 g mljevenih trubača
- 0,05 l vode
- prstohvat soli
Umak:
- 30 g špeka narezanog na trakice
- 50 g svježih vrganja
- 0,10 l slatkog vrhnja
- 0,20 l goveđeg temeljca
PRIPREMA
Trganci:
Zamijesi se tijesto koje oblikujete u kuglu i ostavite da malo odstoji. U međuvremenu pristavite veću posudu s posoljenom vodom da zavrije na štednjaku. Nakon što je tijesto odstajalo, trga se prstima, po čemu su trganci i dobili ime, te se puštaju u kipuću vodu. Trganci se kuhaju u posoljenoj vodi 10 - 15 minuta, odnosno dok ne isplivaju na površinu.
Umak:
Vrganje i špek prodinstamo u tavi na malo aromatiziranog ulja, podlijemo temeljcom, kratko prokuhamo, dodamo slatko vrhnje, sol, bijeli papar i reduciramo na pola. Dodamo kuhane trgance i sve skupa kratko prokuhamo prije serviranja.
A ako vas put slučajno nanese u "Mamicu" u Pušćine na ručak ili večeru,
upotrijebite kod simpatičnog stričeka konobara (mene


Nema komentara:
Objavi komentar