utorak, 18. studenoga 2014.

S ORaH-om o orahu, ili, s orahom o ORaH-u!

Znate li da:

- ima 21 vrsta oraha, a samo je jedan ORaH?

- orah daje ogromnu količinu energije i nudi mnoge zdravstvene prednosti, a ORaH ulaže mnogo energije u ozdravljenje Hrvatske?

- od davnina orah se povezuje s intelektualnošću, a ORaH sa pametnim rasuđivanjem i zdravim razumom?

- jezgra oraha ima oblik ljudskog mozga, a ORaH radi sa mozgom u korist Hrvatske i njenih građana?

- orasi se uzgajaju u područjima od jugoistočne Europe sve do Japana, te u nekim dijelovima Kanade, Kalifornije i Argentine, a ORaH je izrastao u Hrvatskoj i svaki dan sve viši širi svoje aktivno članstvo?

- plodovi svih oraha su jestivi, a plodovi ORaH-a su korisni za sve građane Republike Hrvatske?

- potrebno je 15 godina kako bi drvo oraha naraslo i postiglo punu rodnost, a nije trebala niti godina dana da ORaH počne davati konkretne prijedloge za plodonosniju Hrvatsku?

- orah sadrži antioksidante, kvalitetne masne kiseline, željezo, kalcij, magnezij, fosfor, cink, mangan, selen, vitamine B, E i K, pa čuva zdravlje srca, sprječava rak dojke i prostate, štiti od dijabetesa, poboljšava rad mozga, otklanja stres, pomaže kod nesanice, njeguje kožu, smanjuje upale, a ORaH nastoji popraviti zdravlje Hrvatske, izgraditi i napraviti ravnotežu tri temeljna stupa na kojima počiva svako društvo - gospodarstvo, zaštita okoliša i prirodnih resursa te društvena pravda i ljudska prava?

- na https://www.orah.hr/ možete naći sve o ORaH-u, njegovom programu i politici, a ovdje dobivate recept za slastan desert od oraha, naravno moderan ORaH, pa je i recept za modernu orehnjaču:

Sastojci
Tijesto
70 -80 dkg glatkog brašna
2 cijela jaja
2 žumanjka
1 vanilin šećer
15 dkg šećera
malo soli
10 dkg razmekšanog maslaca
korica jedne naranče
korica jednog limuna
2 -2,5 dcl mlakog mlijeka
1 kocka svježeg kvasca


Fil od oraha(za obje štruce)
1/2 kg mljevenih oraha
1 vanilin šećer
2 - 3 jabuke
20 dkg šećera
malo mlijeka
U mlako mlijeko stavite kvasac (kvasac razmrviti) i ostaviti da buja. Kada se počne dizati, znači da je spreman za upotrebu. Sve sastojke istresete u aparat za kruh. Okrenete na onaj program za miješanje i dizanje tijesta koji traje oko 90 minuta i odete raditi nešto drugo. Malo bacite oko na tijesto, ako vidite da je pretvrdo dodajte još mlijeka, a ako vidite da je premekano onda dodate još brašna. Ovo su inicijalne mjere za orahnjaču i uvijek pratim konzistenciju tijesta dodajući brašno ili tekućinu.

Orahe sameljete i dodate oba šećera, naribate jabuke i sve pofurite u malo mlijeka. Stavite toliko mlijeka da dobijte konzistenciju nadjeva. Tijesto podijelite na pola, razvaljate ga i mažete filom debljine prsta. Pažljivo zamotate dvije štručice i stavite ih u nauljenu tepsiju. Pokrijete tepsiju krpom i pustite da se diže još pol sata. Tek nakon toga stavite peći na 180 C 40 minuta.

Aparat za kruh će dobro poslužiti za početnike i za one kojima se žuri. Ako imate vremena, zamijesite tijesto sami na ruke..


Nema komentara:

Objavi komentar