nedjelja, 11. svibnja 2014.

Snjeguljica i sedam patuljaka

Još i danas, u kraljevstvu zvanom Mrak Box, žive Snjeguljica i sedam patuljaka:
Učo, Ljutko, Glupko, Stidljivko, Srećko, Kihavko i Pospanko.

Učo je i mlađi nego što bi po imenu rekli, pametan kao i svaki bosanski Zagorec, toliko pametan da se često i sam divi svom znanju. Problem mu je kako na pedagoški način prenijeti znanje na svoje učenike, no nekako mu se čini da u ovom kraljestvu neće naći učenike dostojne njegova znanja i on bi napredovao ili u profešure, ili otišao u drugo kraljevstvo. Naravno da samim time što je Učo hoće izgledati opasno sa oštrim nastupom, no zapravo je to prolazna rezignacija životom koja će nestati čim odluči da je premlad da se samo tako preda u životu.
Karakteristika : uvijek se kladi na krivu momčad!

Ljutko je perverznjak koji vjerojatno i kad spava nije duže od minute u istom položaju. Nemirna je duha (i tijela) non-stop u nekom pokretu, ima nužnu potrebu da predavačima uvijek objasni  o čemu to oni zapravo predaju, uvijek je dobre volje osim kad ga naljute štrumpfete koje rade sa njim, kad ne može naći radni nalog koji je opetovano negdje izgubio, kad se mora igrati na valjcima, kad je materijal s kojim radi neposlušan, kad...
Strasti : mobitel, kava i cigareta!

Glupko, što se vidi već iz imena, teže shvaća. Ne daj Bože da bi on išao raditi s nekim materijalom ako je navedeno samo ime materijala. a ne i oznaka po Jusu, Husi i Muji. Usprkos svojim godinama, radi gluposti kao tamo neki teenager, a fobija mu je dužina, zapravo točnije kratkoća izrezanog materijala. Jako bi volio da uz posao može i plesati, a još više održati solistički koncert na radnom mjestu.
Mana : voli prodavati zrnca mudrosti!

Stidljivko je najmlađi među patuljcima. Stidi se svega i svačega, stidi se svog brzog hoda, stidi se pitati, stidi se razgovora o društvenom životu, stidi se seksa, stidi se prezentirati svoj stil roštiljanja. Ima blistavih trenutaka kada se uspije i nasmiješiti i dokazati da nije robot ili bogoslov.
Savjet : Oslobodi zvijer u sebi!

Srećko je svakako vrijedan patuljak, jer on redovito na posao dolazi sa plugom, istina, ne sa plugom za oranje nego plugom u ušima, ali to nema veze, plug je plug. Nikada se ne ljuti, uvijek je sretan - oh, man, he's high. Voli pomagati drugim patuljcima u radu, ništa mu nije teško, bio bi odličan Samaritanac, i ne može se tako lako izbaciti iz ravnoteže. Ne voli skretati pažnju na sebe, samo mu daj zadatak da ga odradi.
Prednost : Ima razumijevanje za sve ljude ovoga svijeta!

Kihavko je jedan jako osebujan patuljak, svaki put kad on kihne jedan odojak je manje na svijetu. On u svom mobitelu ima slike svih odojaka koje je pojeo, za svakoga se sjeća kojom prilikom  je to bilo i je li bila hrskava kožica. Sa svojim trbuhom fantastično održava ravnotežu sa materijalom koji prenosi na radno mjesto, no ipak ga malo ometa u brzini pa redovito traži od drugih patuljaka neku pomoć u radu. Ukoliko se desi da kihne dvaput zaredom, onda mu padne mobitel u WC školjku i ne može preuzeti poziv da mora doći na posao.
Zaključak : Nije opasan za okolinu, samo za odojke!

Pospanko , e Pospanko je priča za sebe. Njemu fali malo životne zrelosti, lijepo je biti dječak u srcu, no svaki patuljak mora biti odgovoran. Na poslu se ne može spavati, i ne može se svaki vikend biti doma. Ima naš Pospanko i obitelj, ženu i malu kćerkicu, i malo je rastrgan između dječačke nestašnosti i odgovornosti glave obitelji. Pomagat će on drugim patuljcima, biti veseo i druželjubiv, šarmirat  svojim osmijehom i  upotrijebit će svu moguću strategiju da izbjegne igranje na valjcima.
Sugestija : Na kraju ga vidi budala, u sredini pametniji, samo mudrac vidi cilj već na prvom koraku.

I naših 7 patuljaka ima svoju Snjeguljicu, ne crne nego zlaćane kose, i za razliku od  Snjeguljice braće Grimm, koja je svojim patuljcima čistila, kuhala i pospremala, naša Snjeguljica više voli da patuljci čiste i pospremaju, a ona je više sklona nadgledanju i organizaciji  radova, uz povremeno obaranje rekorda.
Kad krene energičnim korakom premi tebi, znaš da ima specijalan zadatak samo za tebe jer tog trenutka ti si njen specijalan patuljak za izvršavanje zadatka!

Već su negdje u našoj priči spomenute štrumpfete, jer one dijele kraljevstvo s našim patuljcima, a svi zajedno imaju i svog Gargamela: svaki dan im prijeti i upozorava, no naravno, još uvijek su svi na broju:)

I čiča miča, gotova je priča! Svi oni sa mog posla koji se prepoznaju u nekom liku, svaka sličnost je bila namjerna, a priča je posvećena vama!



Nema komentara:

Objavi komentar