ponedjeljak, 19. svibnja 2014.

Utopija ( ili ORaH?)

Što znamo o Europskoj uniji (EU)?
Prvi oblik EU pojavljuje se  1951. godine između 6 država, formalno uspostavljena 1. studenog 1993. godine ugovorom iz Maastrichta , i danas ima 28 članica, među kojima je Republika Hrvatska.
Od početnog cilja ekonomske suradnje uvedena je i gospodarska i politička integracija, a to znači da zemlje članice moraju donositi zajedničke odluke o mnogim pitanjima: tako su se razvile zajedničke politike. S vremenom neki ključni ciljevi politika su se promijenili. Tako cilj poljoprivredne politike više nije proizvoditi što je moguće više hrane što jeftinije, nego podupirati poljoprivredne metode koje proizvode zdravu hranu visoke kvalitete i koje štite okoliš. Potreba za zaštitom okoliša sada je važna sastavnica svih politika EU-a.
No, priznajmo, samo deklarativno, ne i aktivno! Jer, kako na primjer GMO proizvodnja može biti zdrava?
Ipak još nema pravog nadzora nad birokratima i lobistima!

Zamislimo sad EU u kojoj je minimalna nadnica u svim članicama jednaka! Utopija?

Zamislimo EU u kojoj su uvjeti za mirovinu  zajednički, europski! Utopija?

Ili, zamislimo EU koja ima zajedničku "socijalnu kartu", mogućnost jednake socijalne zaštite! Još veća utopija?

Ili je utopija ako se želi zabraniti špekulativne financijske proizvode, zbog kojih građani moraju sanirati banke, ali banke nikad građane?

Zašto bi bila utopija jedinstveno oporezivanje korporacija i bogatstva, uvođenje poreza na financijske transakcije koje ne služe javnoj dobrobiti, ukidanje bankarske tajne, poreznih utočišta i prijevara?

Da, sve je to utopija za one koji govore o politici održivog razvoja, ali je ne nastoje i oživjeti!

ORaH je politiku održivog razvoja poistovjetio sa svojim imenom i djelovanjem, i cilj mu je tu utopiju sprovesti u stvarnost!
Jer samo nas zaštita okoliša, gospodarski razvoj i društvena pravda mogu podići iz blata, dignuti sa dna, samo ovakvo ekološko-socijalno-tržišno gospodarstvo u cijeloj EU daje Hrvatskoj novu priliku za razvoj, jer ekološka industrija otvara nova radna mjesta!
Nije izlaz u oporezivanju rada, već oporezivanju zagađivača, preraspodjeli poreznog tereta od malih i srednjih na velike i bogate, stvaranju novih radnih mjesta na bazi eko-dizajna, jer EU gospodarstvo treba pretvorbu u energetsko efikasnu industriju na bazi obnovljivih izvora i održive upotrebe resursa!

U EU parlamentu zapravo nije važno iz koje ste države, već koje političke grupacije. Budući europarlamentarci ORaH-a sudjelovat će u radu sa Europskom zelenom strankom (EGP) čije članstvo čini 45 nacionalnih zelenih stranaka diljem Europe (unutar i izvan EU).

EU parlament donosi zakone koji direktno utječu na naš život, a mi možemo direktno utjecati na sastav Europskog parlamenta, i zato shvatite važnost svog glasa i prihvatite odgovornost odlučivanja o svom životu izlaskom na EU-izbore 25. svibnja 2014. godine, i zapamtite broj 15, trebat će vam!



PS: Za ovaj članak korišteni su materijali ORaH-a i European Green Party (EGP).

Nema komentara:

Objavi komentar