petak, 6. lipnja 2014.

Romi i/ili cigani?

Nedavno je u Čakovcu u organizaciji Vijeća romske nacionalne manjine održana javna tribina na temu ukidanja socijalne pomoći i teškog položaja Roma pri ostvarivanju socijalnih prava, te pokretanja postupka hitnih mjera oko otklanjanja deponija smeća u naseljima Parag u Trnovcu, Piškorovcu, Kuršancu, Kotoribi, Orehovici, Kvitrovcu i još nekima uz koje se nadovezuju romska naselja. Tribini je prisustvovao i Surija Mehmeti, predsjednik stranke Snaga Roma Hrvatske.

Sebe osobno ne smatram rasistom niti smatram da imam predrasude, zapravo možda ih i imam prema "bjelačkom" stanovništvu globalno pod utjecajem western filmova, filmova o borbi crnaca za svoja prava, Židova i sl. Ne smatram da je svaki Rom automatski  lopov ili prosjak.
No priznajem da sam ostao zgranut onim što je, kako piše internet portal eMedjimurje, rečeno na toj tribini!
I to još od strane ljudi koji bi trebali biti nekakvi lideri Roma!
U  opisu Roma stoji da su oni nomadski narod, no očito im se u Međimurju dopalo jer nisu nastavili svojim lutalačkim putevima, već se udomili ovdje.
Kad kao turist odete u neku stranu zemlju, od Vas se očekuje da se pridržavate zakona te zemlje, ako se i nastanite u drugoj zemlji, trebate se pridržavati zakona te zemlje. Morate imati pravo na ravnopravnost, jednaka prava sa domicilnim stanovništvom, ali i jednake OBAVEZE!
E, na ovoj tribini nisu tražena jednaka prava, jer ih zapravo već i imaju, jer i Ustav RH i zakoni RH važe jednako za sve građane Republike Hrvatske, bez obzira na nacionalnost i vjeru. Tražena su VEĆA prava za Rome u odnosu na ostale građane RH. Ali zanimljivo, ne veća prava za dobivanje posla, nego veća prava  za socijalnu naknadu. I dok ostali građani RH traže ostvarivanje ustavnog prava na rad, na ovoj tribini se ne traži pravo na rad, nego samo pravo na veću  socijalnu naknadu. 
Traži se čišćenje deponija smeća oko romskih naselja, ali se ne predlaže kako spriječiti nastajanje novih deponija!

Vrhunac tribine je zahtjev koji je na tribini iznio Surija Mehmeti: Romi, množite se kako bi vas bilo dovoljno da jednog dana on bude premijer!
I sad se ja pitam: on je politički vođa kojemu je stalo do vlastitog naroda? Ni u ludilu! Nije njega briga kako će se onda ta djeca prehranjivati, njega samo interesira njegova osobna ambicija!

Poštovani pripadnici romske manjine, ne možete se samo pozivati na to da ste manjina i tražiti pravo na ovo, pravo na ono, morate i izvršavati svoje obaveze! Ne možete očekivati da samo dobivate, ako zaista želite biti ravnopravni građani RH, morate i davati, jednako kao i svi ostali građani! Ne možete tražiti poštovanje ostalih građana RH, ako vi ne poštujete njih!
Sami morate odlučiti: Romi i/ili cigani?



Ovi mali Romi i njihovi roditelji su odlučili!

Nema komentara:

Objavi komentar