ponedjeljak, 25. kolovoza 2014.

Da imam supermoći...

Nedavno sam sudjelovao u jednoj anketi, i jedno od pitanja je bilo, da mogu, koju bi supermoć odabrao. Ponuda je bila više nego šarolika i primamljiva, no da zaista imam supermoć, napravio bih slijedeće:

- Ukinuo bih Vatikanski ugovor, ukinuo vjeronauk u školama, i uveo porez neću reći Crkvi, nego svim crkvama, džamijama, sinagogama i ostalim vjerskim hramovima. Hrvatska je sekularna država, vjera je, usporedio bih to s vjeronaukom u školi, izborni program. Dakle, tko voli, nek' izvoli. Ali ne mogu svećenici i biskupi određivati hrvatsku politiku, propovijedati na misi o svemu, samo ne o vjeri, propovijedati ( tu im priznajem sličnost s političarima) skromnost i siromaštvo, dok sami žive kako se to narodski kaže, kao bubreg u loju! Ako me išta smeta u ljudskom ponašanju, onda je to kad netko daje savjete i primjedbe, a sam nikako da pomete ispred svojih vrata!

- Zatim bih uveo da svi izabrani saborski zastupnici i članovi vlade prvo rade  mjesec dana u tvornici (kao radnici u pogonu, ne kao direktori) pa mjesec dana kao ribari i mjesec dana kao poljoprivrednici. Naravno, za to vrijeme bi dobivali plaće ravnopravno kao radnici, ribari i poljoprivrednici, pa bi se upoznali  s materijom o kojoj donose zakone, jer ovako je to sve njima nešto imaginarno, i ne shvaćaju o čemu to nezadovoljno stanovništvo gunđa, pa njima je lijepo i dobro!

- Bankama bi odredio koliko smiju biti najviše kamate, jer ako smo već u EU i moramo imati zakone kako nalaže EU, ne znam zašto nemamo i niske kamate kao u EU!

- Svim pružiocima usluga u telefoniji, mobilofoniji, internetfoniji i sl. bih uveo drakonske kazne zbog toga jer daju uputstva kako aktivirati neku uslugu, ali ti ne napomenu da ta aktivacija nije jednokratna već se nastavlja dok je ne ukineš, no ne daju uputstva kako deaktivirati tu uslugu!

- Svakome onome koji završi u zatvoru, ne bih omogućio igranje golfa, besplatni smještaj, hranu, gledanje TV i ostale pogodnosti, nego bi morali raditi na poslovima kao što su nekad bile Omladinske radne akcije.
Pa evo, nek čiste odvodne kanale da ne budu zakrčeni kao prašuma, pa će sigurno biti manje poplava, nek grade nasipe, bit će manje poplava, nek grade kanale za navodnjavanje, bit će manje suša. Uglavnom, da se ne osjećam ko budala jer ja radim, a ne mogu zaraditi za tri obroka dnevno, ne mogu platiti telefon i TV pa mi ih isključe, nemam za desert poslije ručka, nemam za detergent, struju, plin, a oni to sve imaju, i to badave, na naš račun. I onda da ja svoju djecu učim da treba biti pošten (i gladan), a ovi nepošteni siti, čisti i jedina briga im je kako se dogovoriti koji TV program će gledati!

- Svim trgovačkim društvima bi naložio da svu hranu koja se može pokvariti, čim više nije prvoklasna za prodaju, ali još uvijek upotrebljiva, da je ne stavljaju na sniženje ili bacaju nego doniraju javnim kuhinjama.

- Omogućio bih srednjoškolcima da mogu kad nema škole raditi jednostavne pomoćne poslove u trgovinama, distribuciji i slične lakše i jednostavnije poslove, da zarade za neki komad odjeće, obuće, izlet, ispune si neku želju, bez nekog administrativnog kompliciranja. Em bi zaradili, em bi stjecali radne navike, bili manje za računalom, manje visili po kafićima itd. Naravno, inspekcije bi (aktivno, a ne samo na papiru kao što rade sada) pazile da ne dođe do nekog zloupotrebljavanja.

- Onemogućio bi Mamiću i sličnima da zarađuju tešku lovu prodajom nogometaša, a za to ne plate ni kunu poreza, nego im onda još Bandić gradskim novcem sređuje stadion. Neka nogometaši zarađuju, točnije rečeno dobivaju tu tešku lovu, ali bi lijepo dijelom te love nagradili one mlade fizičare, kemičare, informatičare i ostale naše svjetske prvake koji se uistinu imaju čime pohvaliti!

Ima još toga što bih ja napravio da imam supermoć, no dajte i vi svoje ideje!






-

Nema komentara:

Objavi komentar