srijeda, 21. listopada 2015.

Socijalna zadruga Humana Nova: Tekstil nije otpad

Glasajte za projekt “Tekstil nije otpad” socijalne zadruge Humana Nova iz Čakovca i omogućite zapošljavanje još jedne osobe u socijalnoj zadruzi.
Socijalna zadruga Humana Nova
Opis projekta
Socijalna zadruga Humana Nova potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz sakupljanje i sortiranje tekstila, odjeće i obuće, te proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala za domaće i inozemna tržišta.
Tekstil, tekstilna odjeća i obuća se u kasnijim procesima sortiranja i recikliranja ponovno upotrebljava kao second hand odjeća, osnova za redizajniranu odjeću, kao repromaterijal za nove proizvode i kao sirovinu za industrijske krpe.
Zadruga danas djeluje u 2 proizvodna pogona u Čakovcu veličine 340 m2, šivaonici i skladištu/sortirnici. Zadruga ima uvedenu normu ISO 14001 i normu SA8000.
Zadruga je vođena modelom trostruke bilance, odnosno ekonomskim, ekološkim i društvenim ciljevima. U procesima odlučivanja potiče razvoj i primjenu ekonomske i participativne demokracije – dakle, pravo zaposlenika/ica neke organizacije da njome upravljaju.
Danas svoje snove u njoj ostvaruje 15 trajno zaposlenih osoba. Ovim projektom planira se unaprijediti poslovanje širenjem mreže za sakupljanje, razvojem prve kolekcije redizajnirane odjeće, te novim zapošljavanjem. Širenje mreže za sakupljanje planira se ostvariti kupnjom kontejnera za tekstil (za sada je postavljeno 16 kom u Međimurskoj županiji) te vreća za tekstil za kućanstva. Nova osoba sa dizajnerskim iskustvom razviti će prvu kolekciju redizajnirane odjeće, te 5 novih uporabnih predmeta, napravljenih od recikliranog tekstila.
Zadruga je članica međunarodne mreže REUSE. Sav tekstil koji se sakupi se inovativnim načinom sortiranja i recikliranja može upotrijebiti, te ništa od sakupljenog tekstila ne zavržava na odlagalištu.

Način vođenja
Voditelj projekta (ujedno i upravitelj) – budući da vrši upravljačku, organizacijsku, istraživačku i razvojnu funkciju te je upoznat sa svim segmentima poslovanja Humane Nove, upravitelj zadruge će biti ujedno i voditelj projekta. Na projektu će raditi od njegovog početka pa do završetka. Bit će odgovoran za provedbu projekta, izvještavanje, upravljanje rizicima te za postizanje definiranih rezultata i ciljeva. Voditelj financija bit će odgovoran za upravljanje financijama u sklopu projekta. Radit će 10% svog radnog vremena na projektu. Dizajner/ica tekstila – riječ je o stručnjaku koji će osmisliti 10 modela redizajnirane kolekcije te 5 novih uporabnih predmeta čija osnova je sakupljena i sortirana odjeća, a čije uzorke/prototipove će sašiti šivačice Humane Nove.

Ciljevi projekta
Ciljevi predloženog projekta su unaprijediti i proširiti model sakupljanja tekstila, odjeće i obuće te time smanjiti količinu otpada na odlagalištima. Time se širi i poslovni model Humane Nove koji daje sigurniju poziciju na tržištu u idućoj godini, povećanjem količine sakupljenog tekstila za 30% u odnosu na prethodnu godinu. Zadruga je do danas sakupila od 2012. godine preko 600 tona tekstila. Time se aktivno doprinosi zaštiti okoliša recikliranjem tekstila i tekstilne odjeće, koji je i osnova za izradu redizajnirane kolekcije te recikliranih tekstilnih proizvoda. Veća količina sakupljenog tekstila itekako daje mogućnost novih zapošljavanja marginaliziranih skupina ljudi.

I zato vas još jednom pozivamo da glasate za projekt “Tekstil nije otpad” socijalne zadruge Humana Nova iz Čakovca i omogućite zapošljavanje još jedne osobe u socijalnoj zadruzi.

Nema komentara:

Objavi komentar