ponedjeljak, 29. rujna 2014.

Izvor bogatstva: socijalna pomoć

Danas sam dobio jedan email vezan uz manjine, i pročitao jedan prijedlog u vezi jedne određene manjine, one romske, za koji moram priznati da me malo i naljutio.
U tom prijedlogu govori se o pravima te manjine, kako da oni ostvare ta prava, kako im omogućiti korištenje tih prava, uglavnom, prijedlog sam po sebi uopće nije loš, ali glavna mana mu je što samo govori o pravima, a ne i obavezama!
Govori se u tom prijedlogu kako Romi nemaju stalni prihod, što nije istina. Imaju stalni prihod, a to su svi mogući oblici socijalne pomoći.
Govori se u tom prijedlogu kako nisu informirani, a znaju sva socijalna prava bolje nego itko od ostalog dijela stanovništva.
Govori se kako su im djeca diskriminirana, a prošle školske godine se malim Romima u školu vozila hrana iz restorana, dok su ostala djeca dobivala šnitu kruha sa paštetom (financirala EU).
Govori se kako su diskriminirani pri zapošljavanju, a oni bi svi odreda radili samo u državnim službama, kod privatnika im nije privlačno raditi. Kad se zaposle, nakon dva dana više se ne pojavljuju na poslu, jer im se ne isplati raditi, i to oni otvoreno kažu.
U svom ranijem osvrtu Romi i/ili cigani? komentirao sam njihovu jednu javnu tribinu gdje oni nisu tražili posao nego veću socijalnu pomoć, a predsjednik stranke Snaga Roma Hrvatske traži od njih neka se samo množe da ih bude dovoljno da jednog dana on bude Predsjednik Republike Hrvatske! 
Komentirao sam i kako je jedna romkinja došli na Zavod za zapošljavanje da napravi redovno mjesečno javljanje za svog supruga (dok je to još bila obaveza), jer je on bio spriječen, navodno je radio, i službenica joj je bez problema udarila štambilj, dok je isto odbijala uraditi ostalima iz "većine".
Nije mi želja dizati neke tenzije niti širiti predrasude, već ukazati na to da se ne može govoriti samo o pravima, nego i obavezama.
Treba jasno i glasno reći: vi ste napravili smetnjake oko svog naselja, vi ga i počistite kad je organizirana radna akcija čišćenja. Ne dođeš, recimo, triput na te radne akcije, gubiš socijalnu pomoć. Ravnopravno kao i mi, kad odbijemo tri posla preko Zavoda za zapošljavanje pa gubimo pravo na novčanu pomoć, gube je i oni!
Treba ih educirati što znači pravo i obaveza i kako se prava mogu i izgubiti kad se ne izvršavaju obaveze!
Također, treba promijeniti i zakon kojim krađa do 2000 kn nije kazneno djelo (kao i za onog bivšeg pomoćnika načelnika krim-policije u Vrbovcu koji je točio gorivo na benzinskoj pumpi, a nije plaćao). Recimo, nije kazneno djelo prvi put, ali drugi put bome jest kazneno djelo!
A treba obrazovati i državne službenike da se moraju jednako ponašati prema svima (što nalaže Ustav), a ne da na kraju manjina ima povlašteni status! 
Ukratko, neka nam svima bude jednako, jer svi živimo ovdje!
Jer, inače, i ateisti i agnostici bi možda mogli tražiti svoja prava kao manjina iako Ustavom stoji da smo sekularna država, ali se automatski pretpostavlja da smo svi ovdje kršćani pa ministar prosvjete može lagati svima nama u lice da se nitko nije žalio na postavljanje kipa Majke božje u školi.