srijeda, 20. studenoga 2013.

Muhe su najbolji novinari – odmah otkriju kad nešto zasmrdi

Zadnje vrijeme mi se čini da sam postao čisti sado-mazo!

Već dulje vrijeme pratim dnevnike na RTL, NOVA TV i HRT1, no u zadnje vrijeme se pitam zašto sam sebe tako kažnjavam.

Nekad kad je bio samo HRT, bilo je jasno da je dnevnik na HRT1 politički obojen i cenzuriran. Pa kad su se pojavili novi TV programi RTL i NOVA TV, čovjek pomisli da će im dnevnici biti necenzurirani i objektivni. Šipak!

RTL-ov dnevnik je u početku bio čista žuta štampa, smotra sponzoruša i tračera. Jesu sad napredovali, pa objavljuju vijesti, ali u te vijesti ubacuju sadržaje sapunica koje se prikazuju na njihovom programu, reporteri zamuckuju, aaaaaaaaaaaaaaaa-ču sve u 16!

+NOVA TV , oni su me neko večer nasmijali do suza, kad su izjavili da će o referendumu obavještaviti profesionalno i objektivno, bez privilegiranja ijedne strane. Pa da pukneš od smijeha! Sami su priznali da inače tako ne izvještavaju. Na Novoj TV ne možete naći nijedan prilog, a da je objektivan! Meni je jasno da kolumnisti izražavaju svoj stav, jasno mi je i da komentatori zauzimaju svoj stav, ali na Novoj TV u svakom prilogu jedna strana je aspolutno crna, negativna, a druga je apsolutno bijela pozitivna. Nema sive boje, kakve je boje obično objektivan stav, jer ništa nije apsolutno negativno niti apsolutno pozitivno. Uvijek postoje najmanje dva viđenja iste priče!
Mislav Bago mi je u početku bio dobar novinar, objektivan, znao je ući u srž problema i prezentirati priču. No otkako je dobio nagradu za najboljeg novinara, toliko jako želi biti još bolji da prelazi sve granice dobrog ukusa. Jedno je inzistirati na odgovoru, ali on više ne inzistira, već ko papiga ponavlja pitanje na koje traži odgovor da sugovornik niti ne može odgovoriti, ama baš da to zaista i želi!
 A da ne pričam o reporterima na obje ove TV: zamuckuju, nepravilno se izražavaju, rečenice bez glave i repa, mikrofon drže kod osobe koja NE govori, pa se naravno ne čuje osoba koja govori! I te dvije TV se takmiče koja će više u sklopu dnevnika izreklamirati svoje sapunice, a udarne vijesti su im često koja sponzoruša je spavala s kojim bogatunom!

I tako sad ispada da je dnevnik na   HRT1 najprofesionalnije odrađen i novinari su najobjektivniji. Ako zauzmu neku stranu, onda to obrazlože, daju jasne i glasne razloge zašto su tu zauzeli stav! I tako, nekad sam gledao sva tri dnevnika da bih čuo tri različite verzije istog događaja, pa da sam zaključim što je istina.
Danas gledam sva tri dnevnika, puna samo loših vijesti i crnih prognoza, vijesti o tome kako je bila pljačkana Hrvatska, kako se još uvijek pljačka Hrvatska, kako 200 obitelji još uvijek živi kao bubrezi u loju, i svakim danom im je sve bolje i bolje, političari uopće više niti ne pokušavaju prikriti svoje laži, smiju nam se u lice s malih ekrana, dijele Hrvate i Hrvatsku u dva tabora (kao nekada), a korist izvlači treći tabor. Gledam kako o poslu mogu samo sanjati, svađajući se svaki dan sve više sa ženom, oboje već iscrpljeni crnom sadašnjošću i još crnjom budućnošću, izmoždenih živaca jer više nemamo kako platiti režije, i pitam se: zašto još uvijek gledam sva tri dnevnika, dva loša odrađena i jedan dobro odrađen?

Zato jer nemam što drugo raditi, a struju mi još nisu iskopčali!