utorak, 26. studenoga 2013.

Veleizdaja, bonusi i budućnost


Pogledajmo prvo što kažu u Wikipediji o veleizdaji:
"Veleizdaja je teško kazneno djelo vjerolomstva prema vlastitoj državi, koje se smatra tipičnim političkim deliktom, usmjerenim protiv sigurnosti države.
Klasični i najpoznatiji primjeri veleizdaje su:
- sudjelovanje u ratu protiv svoje zemlje,
- pokušaj nasilnog rušenja svoje vlade,
- špijuniranje i odavanje državnih tajni,
- predaja tajnih dokumenta ili odavanje tajni svoje vojske, svojih državnih dužnosnika ili diplomata.
- odavanje podataka svoje obavještajne službe neprijateljskoj strani i stranim snagama,
- pokušaj ubojstva šefa države

Veleizdajnici su osobe koje čine izdaju u trenutku kada izdajnik ima obvezu biti odan svojoj državi. Tu obvezu mogu predstavljati razni čimbenici, kao što je državljanstvo, rad u diplomaciji, rad sa povjerljivim podacima,..."

Koji su najpoznatiji veleizdajnici u Hrvatskoj?
Vjerojatno svatko od vas ima svog kandidata, svoju verziju pojma veleizdaje, i svoj primjer za veleizdaju.
Ja nemam. Mislim, nemam samo jedan primjer!
I taj moj primjer se ne odnosi samo na sadašnju Hrvatsku, odnosi se na Hrvatsku otkako postoji samostalna Hrvatska.
Prisjetimo se zakletve saborskih zastupnika, evo citata iz nje:
"Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske."
Dakle oni se zaklinju da će se zauzimati za napredak Republike Hrvatske! A zašto onda, bez obzira koja stranka je na vlasti, a koja u oporbi, uvijek budu odbacivani amandmani na neki zakon koji je predložila oporba!? Nije uopće važno da li je taj amandman dobar, da li je neki prijedlog dobar, da li je neka sugestija dobra - čim dolazi iz oporbe automatski se odbacuje. Pa onda postavljam pitanje: odbacuju li se oni to automatski "za svekoliki napredak Republike Hrvatske"? Ne, odbacivanjem se sprječava napredak Republike Hrvatske, jer iako je dobar, iako bi mogao donijeti napredak, odbija se jer je iz oporbene stranke. To znači, vladajuća stranka svijesno odbacuje napredak Republike Hrvatske zbog svog ega jer to dolazi iz protivničkog tabora, u tom trenutku oni nisu odani svojoj domovini, a to je po definiciji veleizdaja!
I ti koji rade takvu veleizdaju, traže od mene da im vjerujem kako oni žele dobrobit Hrvatske, kako su oni uvijek spremni na suradnju, kako se oni zalažu za napredak svim silama! Lažu i gledaju nas u oči!

Svi oni, to sam već jednom rekao, morali bi prije sjedanja u bilo kakvu fotelju, raditi u tvornici na traci, na normi,  mjesec dana. Onda bi već mogli naslutiti o čemu to radnici pričaju, na što se to radnici žale. Nemam ništa protiv da si menadžeri isplaćuju bonuse, ali onda kad ih zasluže. Ne može si menadžer isplatiti bonus koji je veći od svih minimalaca njegovih radnika zajedno! Da bi si mogao isplatiti bonus, njegovi radnici moraju dobivati redovito isplaćenu plaću koja je za određen postotak veća od minimalca, sva davanja moraju biti redovito plaćena, proizvodnja mora biti u usponu, tržište mora biti osigurano, a omjer radnika i administracije daleko od 1:1! Nisu li SVI ti uvjeti ispunjeni, nema bonusa!
I još naravno, kažnjenici nek rade u proizvodnji, a ne da vrijeme provode u igranju golfa!

I tek onda ćemo imati budućnost!